2024. május 7. - Gizella

A Fidesz szerint kevés a mikrohitel

A Fidesz szerint, bár a magyar kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nagy szükségük van a hitelekre, ez program kevés lesz arra, hogy ezt a szektort szorult helyzetéből kisegítse - mondta a párt szakpolitikusa kedden azt követően, hogy Bajnai Gordon bejelen
2008. január 29. kedd 15:40 - Hírextra

"Önmagában ez a program a hazai vállalkozások nehéz helyzetében nem lesz döntő hatással. Nagy a veszélye annak, hogy 2008. a kis- és középvállalkozások fekete éve lesz" - fogalmazott reagálásában Szatmáry Kristóf az MTI-nek kedden.

Mint mondta, látható, hogy a kormánynak az EU-forrásokon kívül nincs komoly koncepciója arra, hogy a hazai és a nemzetközi gazdaságban tapasztalható gazdasági válságra megoldást kínáljon. Átfogó gazdaságélénkítő programra lenne szükség - tette hozzá.

A politikus közölte: a Fidesz szerint elkerülhetetlen az adó- és járulékcsökkentés, hiszen enélkül a hazai kkv-k tömeges csődjére lehet számítani. Ez pedig kihat a foglalkoztatásra is - tette hozzá Szathmáry Kristóf.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón jelentette be: a Mikrofinanszírozó Pénzügyi Szolgáltató (MiFiN) Zrt. hétfőn folyósította az első mikrohitelt az Új Magyarország Mikrohitel Programban, és további három vállalkozónak intézik az kifizetést.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország elsőként indította el az Európai Unió tagállamai közül a kisvállalkozásokat finanszírozó hitelkonstrukciót a 2007-2013-as periódusban.

Hozzátette: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 83 milliárd forintot különítettek el mikrohitelezésre. A visszatérítendő támogatásként működő forrás újra kihelyezhető lesz, így akár 70 év múlva is lehet majd ebből a keretből finanszírozni.

Bajnai Gordon kitért arra is, hogy számításaik szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból finanszírozott mikrohitel több tízezer kisvállalkozáshoz juthat el.

A miniszter elmondta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból a visszatérítendő támogatás keretében néhány héten belül elindul a hitelgarancia-konstrukció, illetve még az idén létrehozzák a kockázati tőkealapokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását