2024. május 3. - Tímea, Irma

Orsós János büntetett előéletű

Büntetett előéletű a baranyai Gilvánfa vasárnap törvényesen megválasztott régi-új polgármestere: Orsós Jánost a település első embereként négy évvel ezelőtt hivatalával összefüggő bűncselekmény miatt ítélte el a bíróság, ezért akkor megszűnt a tisztsége.
2008. január 28. hétfő 15:37 - Hírextra
A régi-új polgármester büntetett előéletű, de a bíróság a választójogát nem korlátozta, így jogszerűen választható volt és a vasárnap tartott időközi önkormányzati voksolás győzteseként polgármesterként dolgozhat - mondta Lászlóné Kovács Ilona.

Orsós Jánost a bíróság 2004-ben csődbűntett és sikkasztás miatt marasztalta el, s ítélte felfüggesztett szabadságvesztésre, mert bizonyítottnak látta, hogy korábban saját céljaira használt fel egy, a helyi cigány kisebbségi önkormányzatnak érkezett, 400 ezer forintos normatív támogatást.

Az elítélt polgármester 2005-ben távozott, azóta a mintegy négyszáz lelket számláló Gilvánfán ötször volt polgármester-választás. Legutóbb vasárnap, mert a település képviselő-testülete tavaly novemberben feloszlatta önmagát. A képviselők nem kívántak tovább együtt dolgozni Bogdán János polgármesterrel. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a falu vezetője és a lakosság között nem volt megfelelő a kapcsolat.

Az MTI önkormányzati körökből úgy értesült, hogy a lépésre okot a polgármester vizsgálata szolgáltatott, amely azt hivatott kideríteni, kik törtek be a közelmúltban az önkormányzat raktárába.
Bogdán János arra tett utalást a képviselőknek, hogy a feltételezett elkövetők az ő rokonaik közül kerülhettek ki. A testületi tagok ezt sérelmezték, s a polgármester ellen fordultak.

Bogdán János nem indult újra, Orsós János korábbi vezető azonban igen, s mivel a 176 érvényes szavazatból ő szerezte meg a legtöbbet, szám szerint 68-at, őt hirdették ki győztesként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását