2024. április 29. - Péter

Erőszak rendőrök ellen

Egyre több erőszakos cselekményt hajtanak végre rendőrök ellen Berlinben. A német fővárosban hétfőn nyilvánosságra hozott hivatalos jelentés szerint megdöbbentő, s egyben ijesztő helyzet alakult az elmúlt hónapokban.
2008. január 21. hétfő 16:30 - Hírextra
Elsősorban Berlin úgynevezett "problémás" negyedeiben ugyanis rendőrök ellen napi átlagban kilenc-tíz erőszakos támadást hajtottak, illetve hajtanak végre. Jelentősen növekedett a hatóságok elleni erőszak a főváros többi - "nyugodtabbnak" számító - körzeteiben is.

Egyedül az elmúlt hét végén rendőrök ellen négy brutális támadást hajtottak végre a fővárosban. A rendőrség szakszervezete hivatalos közleményben tiltakozott, s felhívta a figyelmet az egyre nagyobb méreteket öltő erőszakra.

A jelentésből kitűnt, hogy az erőszakos cselekményeket mindenekelőtt fiatalok, illetve "fiatal felnőttek" követik el. A legtöbb ilyen jellegű bűncselekmény a már említett "problémás" körzetekben, mindenekelőtt Moabitban, Weddingben, Neuköllnben, Kreuzbergben és Schönebergben történt, elsősorban azokban a negyedekben, ahol a legmagasabb a fővárosban élő külföldiek, mindenekelőtt törökök és arabok száma.

A szóban forgó bűncselekmények nagy hányadát alkohol befolyása alatt álló személyek hajtották végre. Több alkalommal fordult elő, hogy - elsősorban külföldi - csoportokba verődött fiatalok rendőröket ütlegeltek és késeltek meg, néhányat közülük súlyosan megsebesítve. Gyakran fordult elő az is, hogy a rendőrök egymással összetűzésbe került bandákat igyekeztek szétválasztani, a verekedők később azonban a rendőrök ellen fordultak. Az elmúlt időszakban ugyanakkor mind gyakoribbá vált a hatósági személyek durva becsmérlése, s szidalmazása.

A statisztika szerint az ilyen jellegű atrocitások tavaly a megelőző év hasonló adataihoz viszonyítva mintegy 10 százalékkal emelkedtek. A hatóságok egyelőre tehetetlenül állnak a jelenség előtt. Maguk a rendőrök mind nagyobb kétségbeesésükben a politikusoktól kérnek segítséget, a pártok reagálása azonban a történtek "eltussolása", illetve az elsősorban idegenellenes, populista törekvések között ingadozik.

Egyelőre tehát teljes a tanácstalanság Berlinben, miközben napról-napra újabb és újabb erőszakos cselekmények figyelmeztetnek arra, hogy a rendőröknek is fokozottabb védelemre van szükségük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását