2024. április 28. - Valéria

Magyar kiállítás Egyiptomban

Megkezdődnek a "100 éves a magyar régészet Egyiptomban" munkacímű kiállítás előkészületei; a tárlatot a világ egyik leglátogatottabb múzeumában, a kairói Egyiptomi Múzeumban rendezik meg 2009 őszén - erről Hiller István miniszter állapodott meg Zahi Hawas
2008. január 28. hétfő 17:46 - Hírextra
A tárlat kapcsán nemzetközi konferenciát is szerveznek, és könyvet adnak ki e témában - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

Hiller István január 25. és 28. között hivatalos látogatást tett Egyiptomban. Találkozott Farouk Hosny kulturális miniszterrel, és Hany Helal felsőoktatási és tudományos kutatásokért felelős miniszterrel is.

A tárca sajtóirodájának tájékoztatása szerint az említett kiállítás - többek között - bemutatja Back Fülöp saját költségén folytatott ásatásait, például azt, hogyan találta meg 1907-ben I. Ptolemaiosz Szótér fáraó templomát. A tárlat foglalkozik gróf Almásy László kutatásaival, Fehérvári Géza feltárásaival, s azzal is, miért vált különösen fontossá a magyar régészek számára a núbiai Abdallah Nirqi lelőhely 1964-ben.

Sok más régészeti eredmény mellett megtudhatjuk azt is, hogyan kezdődött 1983-ban, és miként folytatódott Dzsehutimesz sziklasírjának és kultuszhelyének feltárása - összegezte az OKM.

Hiller István és Hany Helal aláírta a magyar-egyiptomi oktatási, tudományos és kulturális munkatervet a 2008-2010-es évekre. Ennek keretében többek között a kölcsönös ösztöndíjakról, a két ország egyetemei, illetve kulturális intézményei és szervezetei közötti együttműködésről, kiállítások és szakemberek cseréjéről született megállapodás.

Hiller István hétfőn Izraelbe utazott tovább, ahol tárgyalásokat folytat Yuli Tamir oktatási miniszterrel, Ghaleb Majadle kulturális miniszterrel, Rafi Eitannal, a nemzetközi kárpótlásért felelős tárca nélküli miniszterrel, illetve az Ein Hod-i Múzeum vezetőivel, Raya Zommerrel és Moshe Sanbarral. Találkozik Lamis el Al-Alamival, a Palesztin Nemzeti Hatóság oktatásügyi miniszterével is.

A magyar tárcavezető koszorút helyez el Jeruzsálemben a Jad Vasem Intézetben, jelen lesz az ugyanott zajló ifjúsági konferencián, és részt vesz a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja jegyében zajló plenáris ülésen a Knesszetben.

Hiller István Tel Avivban hivatalosan bemutatja Lányi Esztert, Magyarország oktatási és kulturális szakdiplomatáját, és átad Pro Cultura Hungarica-díjakat. Olyan izraeli diákokkal is találkozik, akik egykor Magyarországon tanultak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását