2024. május 6. - Ivett, Frida

Kivonulás és sajnálkozás

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának hétfői üléséről kivonultak az ellenzéki képviselők, miután a bizottság kormánypárti tagjai új napirendet szavaztak meg. A szocialista Demendi László és Bedő Tamás sajnálkozását fejezte ki, hogy ellenzéki kollégá
2008. január 28. hétfő 19:24 - Hírextra
A testületi ülés kezdetén, miután Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke előterjesztette a testületi ülés napirendjét, A magyar agrárstratégia kérdései Gyurcsány Ferenc davosi kijelentésének függvényében címmel, Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke írásban új napirendet nyújtott be, amely magyar álláspont megtárgyalását tartalmazta a közös agrárpolitika (KAP) folyamatban lévő reformjának felülvizsgálata és a 2014 után lehetséges agrártámogatások átalakításával összefüggő kérdések kapcsán.

Miután ez utóbbi napirendi javaslatot a kormánypárti többség megszavazta, és az ellenzéki pártok egy-egy képviselője - Medgyasszay László (KDNP) és Jakab István (Fidesz), a bizottság alelnöke - már a szavazás előtt kifejtette véleményét, hogy az eredeti napirendet vitassák meg, az ellenzéki képviselők úgy döntöttek, hogy - Font Sándor bizottsági elnök szavai szerint - nem asszisztálnak a szocialisták "szerecsenmosdatásához".

Miután az ellenzéki képviselők kivonultak az ülésről, Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára - Gráf József agrárminiszter képviseletében - tájékoztatta az ülésen jelenlévő kormánypárti honatyákat arról, hogy az unió agrárköltségvetése a magyar álláspont szerint 2013-ig nem változhat. Az államtitkár megfogalmazása szerint azonban "nem lehet homokba dugni a fejünket", az unió következő költségvetési időszakában várhatóan megváltozik majd az agrárbüdzsé szerkezete is. Azt jelenleg még nem lehet megmondani, hogyan módosulnak majd a költségvetés számai, ám Magyarország számára az agrár- és vidékfejlesztési források csökkentése továbbra sem elfogadható alternatíva. Ezt azzal támasztotta alá Gőgös Zoltán, hogy az agrár-támogatások 80 százalékát jelenleg a régi tagállamok gazdálkodói kapják, míg csupán 20 százalék jut az új tagállamok gazdálkodói számára. Ezt a helyzetet ki kell egyensúlyozni - jelentette ki.

Az államtitkár szerint erre azért is szükség van, mivel a régi tagállamok az unióban megművelhető földterületnek csupán valamivel több mint 50 százalékát művelik, míg az új tagállamokban található az unió megművelt földterületének csaknem 50 százaléka. Emellett várhatóan új helyzet alakul ki az agrártermékek piacán, mivel egyre keresettebbek a mezőgazdasági cikkek a világban. Ezt egy sor nagyfogyasztó ország - mint Kína és India - piacra lépése generálja, és növeli a keresletet a mezőgazdasági termékek bioenergetikai hasznosítása is.

Gőgös Zoltán közölte azt is, hogy a vidékfejlesztés kérdéseire, a valós munkahelyteremtésre a következő, 2013-ban kezdődő uniós költségvetési időszakban nagyobb figyelmet kell fordítani. Ugyanakkor leszögezte: Magyarország érdeke, hogy az uniós mezőgazdasági támogatásokból minél nagyobb részt kapjanak a magyar gazdálkodók. Az államtitkár az ülésen tájékoztatta a kormánypárti képviselőket arról is, hogy Benedek Fülöp szakállamtitkár február 1-jétől távozik az agrártárcától, mert a vagyonkezelési területen kap új megbízatást. Feladatainak egy részét a minisztériumban maradó szakállamtitkárok veszik át, az élelmiszerbiztonsági területet pedig szakállamtitkárként Süth Miklós országos főállatorvos felügyeli majd.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az agrártárcánál és az ágazatban végzett szakmai munka elismeréseként kell értékelni, hogy Ficsor Ádám, az FVM szakállamtitkára lesz Gyurcsány Ferenc új kabinetfőnöke. A tárcától távozó szakállamtitkár feladatkörét Forgács Barnabás főosztályvezető veszi majd át szakállamtitkárként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását