2024. április 29. - Péter

Gyurcsány és az orosz "gázmaffia"?

Gulyás Péter megújuló energiaforrásokkal foglalkozik. Miután azt tapasztalta, hogy azok támogatása az állam részéről nem őszinte és a valóságban akadályozza annak elterjedését levelet írt a miniszterelnöknek, de a falak magasabbak mint gondolta. Végül a n
2008. január 28. hétfő 07:29 - Tálos Lőrinc
Miért döntött úgy, hogy levélben keresi meg a miniszterelnököt?

A jelenlegi vezetésünk dilettáns módon áll a bioenergiához. Amivel nap mint nap találkozunk a médiában mint kormányzati támogatottság, nem több, mint PR, mesebeszéd. A valóságban a gáz kizárólagos értékesítését, és az abszolút gázfüggőség megteremtését támogatják. Küldtünk egy levelet a miniszterelnök úrnak, amiben kértük az erkölcsi támogatását egy olyan programhoz, amivel 5 év alatt 30 százalékkal tudtuk volna csökkenteni az ország gázimportját. Nagy valószínűséggel nem jutott el a miniszterelnökig ez a levél, mindenesetre az ő nevében az egyik főtanácsosa egész egyszerűen azzal utasította el a megkeresésünket, hogy ilyen horderejű dolgokkal ne zaklassuk a miniszterelnök urat, mert ha mindenre reagálna nem tudna a munkájával foglalkozni. Visszakérdeztünk, hogy tulajdonképpen mi a munkája a miniszterelnök úrnak, ha a gáz- és energiagazdálkodás ennyire nem fontos? Erre érdemi választ nem kaptunk. Végigjártuk a lehetséges fórumokat, de természetesen mindenhol elakadtunk. Az Energiahivatal által nyilvánosságra hozott rendeletmódosítások figyelemmel kísérése kezdi azt a képet kirajzolni bennünk, hogy a sok véletlen nem is olyan véletlenszerű. Nem lehet mindig egy irányba tévedni. Ha az ember összerakosgatja az itt és ott meghozott törvényeket, rendeleteket és módosításokat, akkor azt látja, hogy a megújuló energiaforrások fejlesztésében nem akar az állam előrelépést. Azért sem lehet véletlen amit láttunk, mert a törvények átmentek a parlamenten. Annyi parlamenti képviselő, annyi léhűtő kezén fordultak meg ezek az ostobaságok leírva, hogy ha mind rábólintottak, akkor az már szándék kell legyen.

Mondanék egy konkrét példát: a legutóbbi „banalitás”, hogy az alternatív energiatermelés esetében meghatározták, hogy milyen energiamennyiség felett kell az Energiahivatal engedélyét kérni. Ha felrakok egy szélkereket az udvaromban, akkor bizonyos határig elég lenne egy egyszerűsített engedélyeztetés is. A tervezetben még 500 kilowatt teljesítmény volt a határ. Ezt az 500 kilowattot 500 wattra(!) degradálta egy írnok, és ez akadálytalanul végigment a parlamenten és a szakbizottságokon. A végén úgy jött ki a jogszabály, hogy 500 watt felett olyan engedélyeztetési eljárásra van szükség, amiben Szent Pétertől az utolsó pirított szöcskéig mindenki beleszólhat, olyan hivatal is,aminek annyi köze van az energetikához mint hajdúnak a harangöntéshez és olyan költségei vannak, mintha egy erőmű építéséhez kéne engedélyt kérelmezni. 500 watt egy erős lámpaizzó teljesítménye... Ezután nincs is értelme annak, hogy valaki belevágjon egy olyan szélkerék építésébe, amivel csökkenteni tudná az energiavásárlását. Ugyanez az energiahivatal – nem tudom milyen ötlettől vezérelve – korlátozta a biomassza erőművek teljesítményét, kvótát állított fel rájuk és korlátozta a széludvarok teljesítményét is. Emiatt egy csomó – már elindított – projekt le fog térdelni. Hihetetlen dilettantizmusnak látszik, de ennyi ember egy irányba nem tévedhet. Ebben már kell lennie valamiféle tudatosságnak, ami a maximális energia kiszolgáltatottságot szeretné megteremteni ebben az országban. Ez nyilván óriási üzlet valakinek. Azoknak a multinacionális cégeknek, akik már derékig benne vannak az energiaüzletben Magyarországon ez egy sokkal stabilabb helyzetet teremt, ezt támogatja a mi törvényhozási mechanizmusunk.

Ismertetné a programot amivel Gyurcsány Ferenchez fordult?

Szilárd biomassza elégetése
Gyakori érv a biomassza alapú termékek energetikai felhasználása mellett, hogy elégetésükkor nem járulnak hozzá az üvegházhatáshoz, mivel ilyenkor ugyanazt a mennyiségű széndioxidot bocsátják ki, amelyet a növények a növekedésük során megkötöttek. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy a biomassza alapanyag előállítása (mezőgazdaság), szállítása, feldolgozása energiát igényel, melyet ma még döntően fosszilis energiahordozókból nyernek, így ezek a folyamatok károsanyag-kibocsátással is járnak.

A szilárd biomassza hasznosítása többcélú lehet, különböző technológiák alkalmazásával. Egyrészt rövid feldolgozás után azonnal elégethető (pl. fa, szalma), másrészt átalakítható biotüzelőanyaggá tömörített brikett, pellet vagy forgács formájában. A viszonylag kis energiasűrűség növelésére használják az előző tömörítő eljárásokat, azonban ezek energiaigénye felülmúlhatja a megtermelhető energiamennyiségét. A többi megújuló energiához hasonlóan tehát a biomasszát is érdemesebb helyben, magas hatásfokú berendezésekkel hasznosítani. Nagy hatásfokot érhetünk el, ha hőt és villamos energiát is termelünk. Kizárólag villamos energia előállítása alacsony hatásfokkal (max. 30-40%) valósulhat meg. Ezért biomasszaerőművet inkább hőigény kiszolgálására javasolt telepíteni, és emellett érdemes kapcsoltan villamos energiát is előállítani.

A tüzelésre az egyes egyévi növényfajok (gabonafélék, kender, kukorica, repce), az évente aratott évelő fajok (nádak) és a gyorsan növő fafajták (nyár, akác, fűz) a legalkalmasabbak, de felhasználhatók a hosszú rotációs idejű fafajok is.

Forrás: www.energiaklub.hu
A biomassza technológiák a legletisztultabb, és Magyarországon a legjobban hasznosítható változata a nyárfára épülő ültetvényrendszer. Nem erdőt, hanem egy speciális ültetési rendben, egy mátrixban, nagy tőszámmal telepített bozótost telepítenek, és ezt a bozótost egy rövidített vágásfordulóval, három évente egyszer lekombájnolják és hüvelykujjnyi aprítékot készítenek belőle. A különböző méretű fatüzelésű kazánok akár az erőmű nagyságig mind ezt tüzelik. Ezek 95% feletti hatékonyságú, nagyon fejlett tüzeléstechnikai berendezések. Ezzel a technológiával hőt kell termelni, ez a cél. Rettentő nagy területek kerülnek ki a termelésből, az uniós előírásoknak megfelelően. Ezeknek a legésszerűbb hasznosítása ez lenne. Nincs alternatívája ezeknek a területeknek, maximum erdőt lehetne telepíteni, csak azzal a tulajdonosok napi kenyérgondját nem lehet megoldani. A magyarországi energiaigényünk 70 százaléka termikus, tehát hőenergiaigény. Ma erre a világ legdrágább alapanyagát, a gázt használjuk. Ez köztudottan rendkívül ostoba megoldás. Nagyon komoly mértékben ki lehetne váltani azt a gázimportot, ami függésbe hozza az országot. Aki ebben részt venne, az itthon adózna, kimutathatóan legalább kétszer akkora bevételt hozva az államnak, mint amit most a gázimport megsarcolásaként realizál a költségvetés. Röviden senki más nem járna rosszul ezzel az üzlettel, mint azok, akik a gázimportban érdekeltek. Igaz, ahhoz, hogy ezt a lépést meghozhassuk meg kéne vizsgálni a prioritásokat: az ország érdeke a fontosabb vagy azoké az uraké akik a gázimportból jól élnek?

Milyenek a külföldi tapasztalatok a szilárd biomassza elégetéséből nyert energia hasznosítására?

Én csak a működő dolgokról tudok beszélni: Ausztria, Csehország, Olaszország már szervesen integrálta a biomasszát az energiagazdálkodásába. Csak át kell ugrani a sógorékhoz egy bécsi szeletre és be kell menni akár az első faluba. A 30-50 kilowattos háztartási kazánoktól a falusi fűtőműig mindenféle léptékben találkozhatunk ezekkel a megoldásokkal. Évtizedek óta csodálatosan működő rendszereik vannak. A biomasszahasznosítás ma már nem kísérleti fázist jelent, hanem kipróbált technológia.

A miniszterelnökhöz írt levélen túl, más fórumokon is sikertelenül próbálkoztak?

Természetesen. Minden lehetséges hivatalos úton próbálkoztunk már. A maximum, amit elértünk, hogy elhajtottak minket. A legtöbb helyen válaszra se méltattak bennünket! Ez az a magyaros hozzáállás, amit a mai elit diktál. A "visszahívjuk" a magyar elit nyelvén a "le vagy ejtve". Én már semmi mást nem szeretnék, mint újjá születni kolompként a templom tornyába, és felébreszteni ezt a szerencsétlen népet, hogy vegye már észre, hogy ez a politikai elit – pártállástól függetlenül – mennyire elvtelenül, öncélúan viszi a teljes bukásba ezt az országot. A régi magyar arisztokrácia nem volt ilyen önző és dilettáns. A mai politikai elit teljesen elvtelenül szívja a vérünket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását