2024. április 23. - Béla

Embertelen az Egészségügyi Minisztérium?

A Fidesz álláspontja szerint nem csak szakmai és gazdasági szempontból indokolhatatlan, de embertelen is az EüM rendelkezése, hogy február elejétől a sclerosis multiplexben, a krónikus veseelégtelenségben, vagy bizonyos leukémiás betegségben szenvedő embe
2008. január 27. vasárnap 18:05 - Hírextra
Kupper András, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy többnyire rokkantnyugdíjasokról van szó, akik közül sokan nem tudnak maguk elmenni a patikába, hanem hozzátartozóik váltják ki a gyógyszereket.
A képviselő nem fogadta el az egészségügyi tárca hivatkozását, azt, hogy nem elég az úgynevezett
különkeretes gyógyszerek kerete és a konvergenciaprogram nem ad kellő mozgásteret.
Ezzel szemben azt hozta fel, hogy a kormány 125 millió forintot költött az Új Magyarország "programfüzetecskére", amit egy olyan cég készített, amely azóta gyakorlatilag eltűnt, illetve az egészségügyi tárca 400 millió forintot kíván költeni lépései propagálására a március 9-i népszavazás előtti kampány során.

Hozzáfűzte: ez utóbbi összegből 1 millió 300 ezer ember dobozdíját lehetne megoldani, de más átcsoportosítási lehetőségek is vannak. "Felkérjük, vagy ha úgy tetszik, hangosan követeljük, hogy az egészségügyi tárca azonnal vonja vissza az említett rendeletet" - mondta Kupper András.

Kupper András értékelése szerint a 2002-ben kormányra került szocialista-szabaddemokrata koalíció tönkre tette a gazdaságot, és ezen kényszerből olyan konvergenciaprogramot kellett elfogadni, amely csak az egészségügyből 250 milliárd forintot von ki, emiatt romokban hevernek a kórházak, az egészségügyi intézmények és osztályok szűnnek meg.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az MTI-vel azt közölte: február 1-jétől valóban dobozonként 300 forint térítési díjat kell fizetni az említett betegségben szenvedőknek a gyógyszereik után. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, a közgyógyellátottak kérhetik, hogy ezzel az összeggel emeljék meg havi keretüket. (A kérelmet a háziorvos közreműködésével a helyi jegyzőhöz kell benyújtani.)

Utalt arra, hogy a gyógyszereknek eddig is volt térítési díja, ám eddig ebből a körből bizonyos gyógyszerek kimaradtak; ezeket az úgynevezett különkeretes gyógyszereket a betegek a speciális centrumok orvosaitól kapták meg ingyenesen, tehát nem a gyógyszertárban váltották ki.

Február 1-jétől annyiban változik meg a rendszer, hogy a receptet ugyanúgy a speciális központok orvosai írják fel, ám azokat a gyógyszertárakban lehet majd kiváltani, dobozonként 300 forintos térítési díj mellett. Az orvos akár hónapokra előre is felírhatja a gyógyszereket, így a betegeknek kevesebbszer kell elutazniuk az említett központokba - fűzte hozzá.

Az államtitkár a változtatást azzal indokolta, hogy mivel eddig a gyógyszerek nem a hagyományos beszerzési csatornákon keresztül érkeztek, hanem közbeszerzéssel, ezért akadozó volt az ellátás, és néha év végére kimerült a keret. Mint mondta, most ez a "külön eljárás" szűnik meg.

"Amit (a beteg) eddig ingyen kapott, de messze, azt térítési áron helyben (a gyógyszertárban) veheti meg" - fogalmazott Kincses Gyula, aki szerint ez a változtatás "nem pénzügyi intézkedés volt", hanem azt célozta, hogy a külön eljárások száma csökkenjen. Jelezte: a változtatás nem hoz jelentős bevételt a gyógyszerkasszának.

Kérdésre közölte azt is: már csak két úgynevezett "különkeretes" gyógyszer maradt.
A Kupper András által említett 400 millió forintos keretről szólva azt mondta: az "nem a vizitdíj-kampány vagy ellenkampány költsége", azt a tárca népegészségügyi programjával kapcsolatos kommunikációra fordítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását