2024. április 19. - Emma

Pécs 2010-re készen áll majd az EKF-programok lebonyolítására

Pécs 2010 március végére az infrastrukturális háttér és a rendezvények szempontjából egyaránt készen áll majd az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program lebonyolítására - mondta Szili Katalin az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának kihelyezett ülését
2008. április 16. szerda 17:53 - Hírextra
"Minden összeállt. Ez derült ki a mai bizottsági ülésen elhangzott tájékoztatókból. Az elmúlt időszakban létrejött a programban érintett tárcák feladatait koordináló kormányzati testület, megalakult a rendezvényeket megálmodó és vitára bocsátó művészeti tanács, valamint időben elkészülnek a nagyberuházások és befejeződik az M6-os autópálya építése Pécsig" - mondta a házelnök sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus beszámolt arról, hogy a bizottság 4-5 havonként tájékozódni fog a program állásáról. A pécsi EKF ez év novemberében lehetőséget kap, hogy bemutatkozzon a Parlamentben, s mivel a baranyai megyeszékhely 2010-ben Essennel és Isztambullal közösen viseli a címet, az eseményre meghívást kap a német és a török parlament elnöke is.

Kocsi László, a bizottság szocialista alelnökének magyarázata szerint a grémium azért tartott kihelyezett ülést Pécsett, hogy az Európai Unió tagállamainak budapesti nagyköveteivel közösen, helyben tájékozódjon az előkészületekről.

Ladislav Lipic, Szlovénia budapesti nagykövete azt mondta: a diplomaták élénken érdeklődnek a pécsi EKF-program iránt, és országaik - lehetőségeik szerint - szeretnének segítséget nyújtani annak sikeres megvalósításában.

Tasnádi Péter, a bizottság szocialista tagja, Pécs polgármestere megjegyezte, hogy a baranyai megyeszékhely 42 várossal tervez együttműködést a rendezvények megszervezésében, és sokat tesz azért, hogy külföldi partnereket is találjon. Elmondta: Zágrábbal, Lendvával, s mások mellett Szarajevóval már kötöttek ilyen megállapodást.

Mészáros András, az EKF-program főigazgatója arról szólt, hogy Pécs a programtól 35 milliárd forint összértékű magánbefektetést is remél. A pénz fele már megérkezett, vállalkozók szállodaépítésbe és más turisztikai beruházásokba, szolgáltatások beindításába fogtak a Dunántúl legnagyobb városában.

A bizottsági ülésen két ellenzéki képviselő, Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata elnöke és a fideszes Ivanics Ferenc volt jelen. Utóbbi a program finanszírozására volt kíváncsi, továbbá arról kérdezte a pécsi EKF vezetőit, van-e vészforgatókönyvük arra az esetre, ha a beruházások nem valósulnak meg időre.

A pécsi EKF-program költségvetése 45 milliárd forint, ebből 9 milliárdot tesznek ki a működési költségek, amelyek a rendezvények forrásait is magukban foglalják. A fennmaradó összeget beruházásokra fordítják. A büdzsé tervezett európai uniós forrásokból, állami támogatásból, önerőből és szponzorok felajánlásaiból áll.

A programnak eredetileg öt nagyobb projektje volt. Konferencia- és koncerttermet, nagy kiállítóteret, Zsolnay kulturális negyedet, könyvtárat és tudásközpontot, valamint nagyszabású parkosítást terveztek a Dunántúl legnagyobb városában. Később gazdasági megfontolásokból úgy döntöttek: a nagy kiállítótér a Zsolnay-negyedben kap helyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását