2024. április 28. - Valéria

Többen lesznek az osztrákok

Ausztria lakossága a jelenlegi 8,28 millióról előreláthatóan 9,51 millióra fog növekedni 2050-re, de szinte kizárólag a bevándorlóknak köszönhetően.
2007. október 31. szerda 15:06 - Hírextra

Az osztrák statisztikai hivatalnak a szerdai sajtóban ismertetett prognózisa szerint jelentős mértékben átalakul a lakosság korösszetétele is, ami már most alapvető változtatásokat tesz szükségessé az alpesi ország nyugdíjrendszerében. Jelenleg az ausztriaiak egyötöde hatvan éven felüli, ez az arány az összlakosság egyharmadára emelkedik 2030-ra: akkorra a hatvan éven felüliek száma 2,81 millióra növekszik, a 15 és 59 év közöttieké pedig várhatóan 4,93 millió lesz. 2050-ben 1,25 millió 14 éven aluli, 5 millió 15-59 év közötti és 3,26 millió 60 éven felüli él majd az országban.

Hasonlóképpen drasztikusan emelkedik a várható élettartam is, amely most a férfiaknál 77,2 év, a nőknél 82,7 év - 2050-re azonban 86, illetve 90 évre ugrik. (Ez azt jelenti, hogy az 1950-es évekbeli adatokkal összevetve az osztrákok várható élettartama egy évszázad alatt 50 százalékkal nő.)
A hivatal előrejelzése szerint a bevándorlók száma a mostani évi százezerről először 108 ezerre, majd a várható komoly munkaerőhiány miatt (2020 táján elérik a nyugdíjkort az ötvenes-hatvanas években született baby-boom nemzedék tagjai) évi 115 ezerre gyarapodik. Figyelembe véve az országot elhagyók számát is, a bevándorlásból származó nettó népességnövekedés évi negyvenezer főt fog kitenni. Tekintettel a születések viszonylag alacsony szintjére, a statisztikai hivatal úgy becsüli, hogy ha ma általános bevándorlási tilalmat vezetnének be, 2050-re Ausztria lakossága 7,3 millióra zsugorodna.

Mivel a bevándorló fiatalok elsődleges letelepedési célpontja Bécs, az osztrák főváros lakosainak száma a mostani 1,66 millióról 2030-ra kétmillióra duzzad. (Legutoljára a XX. század első dekádjában érte el a bécsiek száma a kétmilliót.)

Érdekes módon a kilenc osztrák tartomány közül egyedül Karintia lakossága csökken. Ennek három oka van: jóllehet a Jörg Haider tartományi elöljáró vezette kormány nagylelkű pénzügyi támogatással ösztönzi a gyermekáldást, ott a legalacsonyabb a szülési ráta (1000 nőre 135 gyerek jut), sokan költöznek más tartományokba, és a Haider-féle idegenellenes politikai irányvonal miatt a bevándorlók közül csak nagyon kevesen kívánnak Karintiában letelepedni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását