2024. május 19. - Ivó, Milán

Kegyetlenség nélküli tankönyv

Több mint 120 ezer ember tüntetett Japánban, az ország déli részén lévő Okinava szigetén a történelemtankönyvek anyagának megváltoztatása ellen. A japán kormány ugyanis elrendelte, hogy a tananyagból vegyék ki azokat a részeket, amelyek a japán hadsereg O
2007. szeptember 29. szombat 17:57 - Hírextra
A tankönyvek eddig azt írták, hogy a második világháború végén a japán hadsereg felszólította az Okinaván élőket, hogy inkább legyenek öngyilkosok, minthogy megadják magukat az amerikaiaknak. Állítólag még kézigránátokat is kiosztottak az embereknek, és arra kényszerítették őket, hogy robbantsák fel magukat és családjukat.

A japán kormány azonban, főleg konzervatív történészek nyomására, úgy döntött, hogy változtat a második világháborúban brutálisnak tartott japán hadsereg megítélésén, és kiveszi ezeket a részeket a történelem tankönyvekből. A történészek szerint ugyanis egyáltalán nem bizonyított, hogy a katonák bárkit is kényszerítettek volna, hogy öngyilkos legyen.

Az okinavai kormányzó szerint azonban nem szabad elhallgatni a japán hadsereg akkori véres tetteit, és továbbra is tananyagként kell oktatni a történteket.

Okinava szigetén ez volt a legnagyobb tömegmegmozdulás azóta, hogy az Egyesült Államok 1972-ben visszaadta a területet Japánnak, de a japán kormánnyal kötött egyezmény alapján továbbra is csapatokat állomásoztat a szigeten.

1945 márciusa és júniusa között több mint 200 ezer japán civil és katona halt meg Okinaván.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását