2024. április 29. - Péter

70 év felett nincs hitel?

Herczog Edit MSZP-s európai parlamenti képviselő szégyenteljesnek, és a nemzetközi jog szempontjából is törvénytelennek tartja egyes magyarországi pénzintézetek gyakorlatát, hogy minden alapos hitelbírálat nélkül, automatikusan kizárják a hitelképesek sor
2008. január 27. vasárnap 16:55 - Hírextra
A szocialista politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján mutatott rá erre a jelenségre, hangsúlyozva, hogy ez a bánásmód a nemzet színészeire és a nemzet sportolóira is vonatkozik, mivel általában ehhez a korosztályhoz tartoznak.

Herczog Edit elmondta, tavaly karácsonykor keresték meg idős emberek azzal, hogy nem kaphatnak áruhitelt, amikor karácsonyi ajándékot akartak gyermekeiknek, unokáiknak vásárolni.
A képviselő hozzáfűzte, hogy nem lakásról, vagy autóról, tehát nagy értékekről van szó, hanem néhány tízezer forint értékű tárgyakról, ülőgarnitúráról, hűtőgépről, televízióról, amit saját célra akarnak venni, vagy ajándékul szánnak olyan emberek, akikre amúgy sem jellemző, hogy nem akarják kifizetni tartozásukat.

A képviselő hangfelvételekkel illusztrálta azt a gyakorlatot, amelyeken a pénzintézetek munkatársai érdeklődésükre lebeszélik őket, vagy nyíltan elutasítják hitelkérelmüket, amikor elhangzik az, hogy elmúltak 70 évesek. Bemutatott olyan internetes honlapokat is, amelyeken a hitelajánlat kiemelten 18 és 70 közötti állampolgároknak szól.

A jogszabályokra rátérve Herczog Edit elmondta, hogy e diszkrimináció ellentétes az európai uniós Római Szerződés 13. cikkelyével, valamint a hazai esélyegyenlőségi törvénnyel és a fogyasztóvédelmi szabályokkal.

A helyzet megoldása kapcsán a politikus beszámolt arról, hogy azonnali kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, mert úgy véli, hogy a hátrányos megkülönböztetés felszámolása érdekében az Európai Parlament súlyával is fel kell lépni.

Ugyanez ügyben levélben kereste meg Alexa Györgyöt, az Országgyűlés fogyasztóvédelemmel foglalkozó bizottságának elnökét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását