2024. április 26. - Ervin

Schiff Salzburgban

Schiff András zongoraművész és kamarazenekara, a Cappella Andrea Barca, Várjon Dénes zongoraművész és Fischer Iván karmester is szerepel a Salzburgban pénteken kezdődött Mozart-hét programján, amelyen Bartók Béla több műve is elhangzik - olvasható a mozar
2008. január 26. szombat 08:41 - Hírextra
A zeneszerető világ január 27-én ünnepli Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) születésnapját. Salzburgban az 1950-es évek óta megemlékeznek a város világhíres szülöttjéről, de 2001 óta, amikor megalakult a Nemzetközi Mozart Alapítvány, minden év januárjában Mozart-hetet rendeznek.

Ebben az évben a zenei hét központjában Mozart Salzburgban komponált művei és modern szerzők miséi, oratóriumai, vesperásai szerepelnek. A nyitó esten Mozart C-dúr miséje és Szofija Gubajdulina, a 77 éves, Hamburg mellett élő tatár zeneszerzőnő Offertorium című, hegedűre és zenekarra írt koncertje volt a programon.

Schiff András zongoraművész a szombati matinén a Cappella Andrea Barca kamarazenekarral - amelynek ő az alapítója és az együttes neve az ő nevének a tükörfordítása - játssza el Mozart D-dúr szerenádját, a D-dúr Haffner-szimfóniát, a Don Giovanni nyitányát, s a d-moll, zongoraversenyt.
Ezt a programot Schiff András és kamarazenekara vasárnap délelőtt megismétli.

Leonidasz Kavakosz görög hegedűművész és a művészeti igazgatása alatt működő Camerata Salzburg Mozart B-dúr hegedűversenye mellett Bartók Két portré című művét, Mendelssohn V. (D-dúr) szimfóniáját és Lutoslawski Gyászzene Bartók Béla emlékére című kompozícióját adja elő.

Vasárnap délután ül zongorához a Mozarteumban Várjon Dénes, aki 1991-ben diplomázott a Zeneakadémián és azóta a világ nagy hangversenytermeiben ad koncerteket. Leonidasz Kavakosz görög hegedűművésszel Mozart A-dúr hegedű-zongora szonátáját, Webern Négy darab hegedűre és zongorára című művét, Bartók Szonáta hegedűre és zongorára című alkotását játssza, majd Mozart D-dúr zongoraszonátáját szólaltatja meg.

Január 30-án, szerdán Fischer Iván a Bécsi Filharmonikusok élén szólaltatja meg Mozart C-dúr szimfóniáját, három hangversenyáriát, amelynek szólistája Veszelina Kacarova bolgár mezzoszoprán lesz, s fölcsendül Bartók Concerto című műve.

A Mozarteum internetes portáljáról az is kiderül, hogy jövőre Mozart és Haydn viszonya lesz a salzburgi hét középpontjában, valamint a kortárs zene. Szerepel a 2009-es programban Schiff András zongoraművész és Veress Sándor (1907-1992) kolozsvári születésű zeneszerző, Kodály-tanítvány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását