2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ókori aranyakat ásott ki egy farmer

Két, a szakemberek által rendkívül fontosnak nevezett arany pénzérme került elő, amely némi információval szolgálhat a kevéssé ismert, III. századi rebellis római hadvezérről, a "britannusok császáráról", Marcus Mausaeus Carausiusról.
2008. január 26. szombat 09:07 - Hírextra
Egy farmer ásta ki a két aranypénzt Nottinghamshire és Derbyshire körzetében - olvasható a The Times című angol napilap online kiadásában.

A pénzeket Carausius, a gall származású római hadvezér verette, aki Kr. u. 286-ban, vagy 287-ben császárra kiáltotta ki magát.

Maximianus császár, miközben a germán törzsek elleni hadjáratokkal volt elfoglalva, Carausiust bízta meg az északi flotta irányításával, illetve a kalózok legyőzésével. Carausius adminisztrációja azonban bizonyos pénzügyi szabálytalanságokat követett el. A hadvezér, hogy elkerülje a büntetést, császárnak kiáltotta ki magát és átvette Britannia és Észak-Gallia felett az uralmat.

Mivel Maximianust még mindig a germán fenyegetés kötötte le, ezért a frissen kinevezett Constatius Chlorust küldte Carausius ellen.

Constantius Chlorus előbb visszafoglalta Galliát, s 293-ban már átkelőben volt Britanniába, amikor hírét vette, hogy Carausius testőrhadának parancsnoka, Allectus, meggyilkolta az ellencsászárt. A lázadást azonban csupán 296-ban, Allectus legyőzésével sikerült a rómaiaknak leverniük Britanniában.

A két aranypénzt jelenleg a British Múzeumban vizsgálják. A farmer nevét nem közölték, mivel a régészek feltárásokat akarnak végezni azon a területen, ahol a pénzdarabokra rábukkant.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását