2024. május 8. - Mihály

Nem mondtak nemet a Magyar Gárdára

A győri önkormányzat határozott arról, hogy a városban nemkívánatosnak tekinti a gyűlöletkeltést és a rasszista magatartást tanúsító szervezeteket. de az önkormányzat elutasította az ellenzéki MSZP-frakció javaslatát, amely azt kezdeményezte: a Magyar Gár
2008. január 25. péntek 07:37 - Hírextra

A döntést nagy tapssal fogadták a Magyar Gárda tagjai, akik megjelentek a közgyűlésen, .
Az önkormányzatban Pádár László MSZP-s képviselő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége elnöke tavaly decemberben indítványozta, hogy a közgyűlés alakítsa ki álláspontját a Magyar Gárdával kapcsolatban.

Az előterjesztéssel múlt héten foglalkozott a képviselő-testület közigazgatási bizottsága, s ott hangzott el Szabó János volt kisgazda agrárminiszter felszólalása, amely szerint ő üdvözli a Magyar Gárdát, amelynek jelenléte szerinte visszatartó erejű a "cigánybűnözéssel" szemben.
Az ügy országos visszhangot váltott ki, több szervezet a politikus-ügyvéd bizottsági külsős tagságáról való lemondását követelte. A kisebbségi ombudsman pedig még kedden közölte az MTI-vel, vizsgálatot indít Szabó Jánosnak a Magyar Gárdára és a cigány kisebbségre vonatkozó kijelentésével kapcsolatban.

A csütörtöki közgyűlést megelőzően a városháza előtti téren a romák, hozzávetőleg 100-an gyertyás néma tüntetést tartottak, a tér másik oldalán pedig a Magyar Gárda egyenruháját viselő fiatalok gyülekeztek. A rendőrség is kivonult, rendbontásra nem került sor.

A közgyűlés megkezdésekor a demonstrálók közül számosan beültek a padsorokba, s árpádsávos zászlóval a Magyar Gárda tagjai is bevonultak az ülésterembe.

Még egy másik napirendről tárgyalt a testület, amikor egy roma asszony hangoskodni kezdett, őt kivezették.

A Magyar Gárdával kapcsolatos vitában Pádár László arra kérte a döntéshozókat, ne menjenek el olyan irányba, amely "az 1944-es időket vetíti előre".

Szabó József, az MDF önkormányzati képviselője hozzászólásában hangsúlyozta: a demokrata fórum felhívást tett közzé, hogy minden település mondjon nemet a Magyar Gárdára. A politikus úgy vélekedett: a radikális, félelemkeltő ténykedés ellen a legegyértelműbb eszközökkel kell fellépni.
Eredics Imre, az MSZP önkormányzati frakcióvezetője felszólalásában hangoztatta: Győrött eddig nem voltak etnikai problémák, "most vannak". Emlékeztetett: amikor a Magyar Gárda megjelent a városban, a szocialisták jelezték: kiszabadult a szellem a palackból, s ennek lesznek következményei. Ezért kérte, fogadja el a testület a szocialisták módosító javaslatát, amely nevesíteni szándékozta a határozatban a Magyar Gárdát, mint nemkívánatos szervezetet az önkormányzat rendezvényein.

Ezt az indítványt 10 igen, 4 nem és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el a grémium.
Az egyhangúlag elfogadott határozat leszögezi: a győri képviselő-testület elhatárolódik minden szélsőséges szervezet által képviselt eszmeiségtől és tevékenységtől, és nemkívánatosnak minősíti azokat a szélsőséges szervezeteket, amelyek etnikai vagy bármilyen más alapon embereket, vagy embercsoportokat bélyegeznek meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását