2024. április 29. - Péter

Mars-kutatás a Földön

A Föld különleges tájain előforduló felszíni formációk vizsgálata segíthet a marsi víz kutatásában. Az Antarktiszon található McMurdo Dry Valleys a Föld egyik legkietlenebb területe. A kutatók szerint a sivatagos vidék alatt egész évben folyékony állapot
2008. január 25. péntek 06:55 - Hírextra

Az akár -65 fokig süllyedő hőmérséklet pedig körülbelül épp a Mars egyenlítői vidékének felel meg. A kutatók immár 30 éve használják a Dry Valleys területét Mars-analógia helyszíneként. Itt található az LTER (Long Term Ecological Research Network, Hosszútávú Ökológiai Kutatóhálózat) egyik állomása is, amely hálózatban összesen mintegy 1800 tudós dolgozik. A hálózatnak a világ számos pontján működik kutatóállomása, ahol a földi felszínformák jobb megismerésével próbálják megérteni idegen bolygók felszíni alakzatait. E hálózat keretében dolgozik Berry Lyons professzor is, a Byrd Polar Research Center tagja. Kutatócsoportjának az Amerikai Geofizikai Unió közgyűlésén 2007. december 11-én közzétett eredményei szerint a Dry Valleys-ből származó, vízfolyásnyomokat megörökítő felvételek rendkívül hasonlítanak a Mars felszínét ábrázoló fotókhoz – szinte lehetetlen eldönteni, hogy két kép közül melyik készült a Marson, és melyik saját bolygónkon.

Az eredmények szerint a Dry Valleys-ből származó víz nagyon sós, és igen nagy mennyiségben tartalmaz közönséges kalcium-kloridot, ugyanazt a sófajtát, mint amivel például a közutakon a jégmentesítést végzik. Éppen ez az az anyag, aminek köszönhetően a víz nem fagy meg még ezen az alacsony hőmérsékleten sem. A gleccserek jegéből a talajban megolvadó, majd a talajrétegeken átszivárgó sós víz a felszínre bukkanhat, és még a legkeményebb téli időszakban is vannak olyan helyek, ahol sós víz található, évente pedig egy-két hónapig jégpáncéllal borított kisebb tavak is kialakulnak. A felszínre törő víz a későbbiek során fokozatosan elpárolog, ennek során pedig sót és üledéket hagy vissza. Ennek következtében alakulnak ki azok a felszíni alakzatok, amelyek emlékeztetnek egyes marsi felvételekre, így valószínűsíthető, hogy a nagyon hasonló marsi körülmények között is létezhet folyékony, időnként a felszínre törő víz. Mivel pedig az antarktiszi folyékony vízben gazdagon tenyésznek különféle baktériumok, elképzelhető, hogy a Mars hasonló területeit is benépesíti valamilyen alacsonyabb szintű, bakteriális élet.




Forrás: hirek.csillagaszat.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását