2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hemingway levele

A New York-i Christie,s aukciós házban 10 ezer dollárért - 1,76 millió forintért - kelt el Ernest Hemingway egy levele, amelyben az amerikai író már körvonalazta Az öreg halász és a tenger című remekművét. A kisregényért 1953-ban Pulitzer, 1954-ben pedig
2008. január 25. péntek 13:24 - Hírextra
Az író a levelet Charles P. Thompsonnak írta 1948-ban és így vezette be: "Olvastasd el egy horgász-szenvedéllyel megáldott barátoddal és ezt az első részt nyugodtan tépd el".

Thompson a neki írt, személyes részt valóban eltéphette, de a megmaradt hat oldal, amelyben egy történetet mesél el az író, Az öreg halász és a tenger minden elemét tartalmazza már.

Felvillan benne Santiago, az öreg halász és a fiatal Manolo alakja, a küzdelmek a halak és a halászok között, a nyugati szél. Hemingway Carlos Guttiérez kubai halász életét meséli el a levélben: "Ötven éves, 13 éves kora óta halássza a csőrös csukát. Halászott az egész szezonban, fogott 57 kisebbet és 18 nagyot. Felír egy könyvbe minden kifogott halat, nem fél megküzdeni a nagyokkal, felvonja vitorláit és megy. Van elég anyagom egy nagyon szép cikkhez, de ha ki tudnék fogni egy 150 fontos tőkehalat..." - írja és a sorokból kiérződik a sóvárgás.

Hemingway eleinte talán arra gondolt, hogy mindezt megjeleníti egy magazinban, de aztán inkább érlelte. Így lett belőle a 20. század irodalmának egyik legmegrázóbb emberi története.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását