2024. április 26. - Ervin

Kire hull az Oscar-eső?

Vasárnap 83. alkalommal adják át Los Angelesben az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait, közismert nevén az Oscar-díjakat.
2011. február 26. szombat 13:01 - HírExtra
Néhány érdekesség a díj történetéből: Eddig egyetlen Oscar kapott Oscar-díjat: Oscar Hammerstein II a legjobb dal kategóriában (1941, 1945). Egy évben a legtöbb díjat, szám szerint négyet 1953-ban Walt Disney vehetett át, ő "összetettben" is bajnok: különféle címeken 26 Oscart őrzött vitrinében. Az első Oscar-díjas színes film 1939-ben az Elfújta a szél volt. A legjobb idegen nyelvű film díját 1956-ban osztották ki először, akkor a Fellini rendezte Országúton győzött.

Győztesek...


1961-ben nyert először a férfiaknál és a nőknél is külföldi színész, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren, három éve pedig minden színészi kategóriában európai győztest hirdettek. Az abszolút csúcsot a Gyűrűk Ura - A Király visszatér tartja, amely 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta. 1959-ben a Ben Hur és 1997-ben a Titanic szintén 11 Oscar-díjat kapott, de több jelölésből. A legtöbb díjra jelölt film a Titanic és a Mindent Éváért (1959), mindkét alkotást 14 kategóriában nominálták. A színészek között Meryl Streep vezet toronymagasan 16 jelöléssel, a győztesek között pedig 4 arany szobrocskával Katharine Hepburn.

Az Oscar-díjak történetében eddig három film - Ez történt egy éjszaka (1934), a Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991) - büszkélkedhet azzal, hogy mind az öt fő kategóriában (legjobb film, legjobb férfi és női főszereplő, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv) elnyerte az elismerést. Női rendezőt még csak egyszer díjaztak: tavaly Kathryn Bigelow-t A bombák földjén című háborús drámáért, rajta kívül még három nőt jelöltek ebben a kategóriában: az olasz Lina Wertmüllert 1976-ban, az új-zélandi Jane Campiont 1993-ban és Sofia Coppolát 2003-ban. Idén két színész is van, akit tavaly is jelöltek a legjobb férfi főszereplő kategóriában - akkor Jeff Bridges győzött, idén Colin Firth a nagy esélyes.

...és vesztesek


A nagy vesztesek közé tartozik Richard Burton, aki 7 és Peter O'Toole, aki 8 jelölés után távozott üres kézzel (utóbbi 2002-ben életműdíjat kapott). A filmek közül a negatív rekordot A fordulópont (1977) és A bíbor színe (1985) tartja, mindkét alkotás 11 kategóriában volt esélyes és egyetlen díjat sem kapott. Posztumusz díjat a színészek közül eddig csak 1976-ban Peter Finch és két éve az ausztrál Heath Ledger kapott.

A főszereplők közül legidősebben Henry Fonda (76) és Jessica Tandy (80), a mellékszereplők közül George Burns (80) és Peggy Ashcroft (77) örülhetett Oscar-díjnak. A legfiatalabb nyertes főszereplőként a férfiaknál Adrian Brody (29), a nőknél Marlee Matlin (21), mellékszereplőként Timothy Hutton (20) és Tatum O'Neal (10). A legfiatalabb Oscar-nyertes a hatéves Shirley Temple volt, aki 1935-ben speciális, "miniatűr" Oscart vehetett át, míg a legidősebb Eli Wallach, aki idei életműdíjasként 95 évesen vette át az aranyszobrocskát novemberben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását