2024. április 30. - Katalin, Kitti

Helmut Kohl megszívta

Testi sértés és a dohányzást tiltó törvény megszegése miatt eljárást kezdeményeztek Helmut Schmidt egykori nyugatnémet kancellár és felesége ellen, mert nyilvános helyen rágyújtottak.
2008. január 25. péntek 15:30 - Hírextra
A 89 éves államférfi egy hamburgi színház újévi ünnepségén volt díszvendég 88 éves feleségével, Lokival. Az előzékeny vendéglátók külön hoztak nekik hamutartót, amikor cigarettázni akartak, holott január elsejétől nyilvános helyen ez Hamburgban is tilos.

A dohányzó párról fénykép készült és megjelent a Bild című bulvárlapban, mire egy dohányzásellenes civil szervezet eljárást kezdeményezett ellenük. "Ott szívták a cigit nyílt színen, tekintet nélkül másokra. Nagyon rossz példát mutatnak, ezért adtuk be a keresetet" - mondta egy aktivista. A színház igazgatóját is perelnék, mert "hamutartó biztosításával támogatta a törvényellenes magatartást."

A hamburgi ügyészség vizsgálja a beadványt. "Ez az eset jól példázza, hogy miféle ügyekkel kell foglalkoznia a hatóságnak" - mondta Rüdiger Bagger főállamügyész. Nyomozást a házaspár ellen indítottak, mert testi sértéssel csak őket vádolták be az füstellenes aktivisták, a dohányzási tilalom megszegése pedig csak szabálysértés.

A civil szervezet azt szeretné elérni, hogy Schmidtéket ítéljék pénzbüntetésre, a pénzt pedig ajánlják fel egy gyermekalapítványnak és a házaspár hagyjon fel a nyílt színi dohányzással.

Az egyébként láncdohányos Schmidt 1953-ban került be először a nyugatnémet parlamentbe.

1962-ben már a tartományi rangú Hamburg belügyi szenátoraként (minisztereként) vezette a kikötővárosra zúduló árvíz elleni védekezést. A szociáldemokrata politikus 1974 és 1982 között volt kancellár. Tanári végzettségű feleségével 1942 óta házasok.

Január elsejétől nyolc német tartományban, tavaly pedig három másikban tiltották be a dohányzást nyilvános helyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását