2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bronzba öntötték a kancellárt

A német újraegyesülés kancellárjának, Helmut Kohlnak 91 kilogramm súlyú és 91 centiméter magas bronz mellszobrát leplezték le a német egység napján, szerdán a nyilvánosság előtt Berlin belvárosában, az Axel Springer kiadó épülete előtti sétányon.
2007. október 3. szerda 18:03 - Hírextra

Az előző esti, hivatalos szoboravatáson megjelent maga az "érintett", a 76 esztendős Kohl is, aki 1982 és 1998 között, összesen tizenhat éven keresztül volt Németország kancellárja, s aki történelmi érdemeket szerzett a kelet-nyugati enyhülés előmozdításában, a német és az európai egység megvalósításában.

A volt kancellár - aki a közelmúltban súlyos térdműtéten esett át - meglehetős meghatódottsággal kommentálta a róla készített szobor leleplezését. Rövid nyilatkozatában egyebek között azt hangsúlyozta: tudja, hogy a tényleges egység megvalósítása érdekében még rendkívül sokat kell tenni, mindazonáltal büszke az eddig elért eredményekre. A tekintélyes konzervatív politikus a fiatalok figyelmébe ajánlotta a múlt jobb megismerésének szükségességét, utalva arra, hogy a jövő megalapozása a múlt ismerete nélkül elképzelhetetlen.

Az Axel Springer kiadó a szoborral Kohlnak a német egység megvalósításában szerzett, rendkívüli érdemei előtt kívánt tisztelegni. Mathias Döpfner kiadói elnök szavai szerint a bronz mellszobor egyfajta politikai jelkép, a hála és a tisztelet kifejezése Helmuth Kohl életműve előtt.
A szobor a neves francia művész, Serge Mangin alkotása. A szobrász az elmúlt években hasonló mellszobrokat készített egyebek között a közelmúltban elhunyt Luciano Pavarotti olasz operaénekesről, valamint Henry Miller néhai amerikai íróról.

Kohl mellszobrát egyébként nem sokkal azután leplezték le, hogy az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso ugyancsak életművéért a volt kancellárt Nobel-békedíjra javasolta. A szoboravatáson egyébként a többi között megjelent az egykori "harcostárs", Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter is, aki a közelmúltban a legjobb egészségben ünnepelte 80. születésnapját.

A sors iróniája, hogy miközben Helmut Kohl érdemei elismerésének jelképeként - még ha "csak" egy kiadótól is - bronz mellszobrot kapott, több magas rangú német vezető kifogásolta, hogy tizenhét évvel a német újraegyesülés megvalósulása után Berlinben még mindig nem állították fel az egység és a szabadság emlékművét. Ezt tette szerdai, ünnepi beszédében Norbert Lammert, a Bundestag elnöke is, aki szinte tűrhetetlennek nevezte, hogy Németország történelmének legkiemelkedőbb fejezetére a fővárosban semmi nem emlékeztetett. A parlament elnöke sajátos ultimátumot is adott, utalva arra, hogy legkésőbb az újraegyesülés 25. évfordulójára - mint fogalmazott - állnia kell egy központi emlékműnek.

A parlamentben először 2000-ben hangzott el javaslat egy ilyen emlékmű építésére, akkor azonban több mint száz honatya megtorpedózta azt. Értesülések szerint ebből a szempontból most már a Bundestagban is kedvezőbb szelek fújnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását