2024. május 7. - Gizella

Kevesebb néző a színházakban

A korábbi években tapasztalt konjunktúra megtört: a színházak tavaly csaknem 200 ezer látogatót veszítettek, ám összességében még így is több mint 4,3 millió néző váltott jegyet valamilyen színházi produkcióra - derül ki abból a kutatásból, amelyet a HVG
2007. augusztus 30. csütörtök 14:16 - Hírextra
"A HVG tavaly készített először színházi rangsorokat, amelyekben különböző mutatók alapján vizsgálta az állandó játszóhellyel rendelkező teátrumokat. Az akkori és az újabb - 2006-ra vonatkozó - adatok összevetése alapján a legszembetűnőbb változás a színházi szféra zsugorodása" - olvasható a hetilap csütörtökön megjelent számában.

Az összesítésből kiderül, hogy tavaly összesen 56 állandó játszóhellyel rendelkező színház működött Magyarországon, ebből 23 Budapesten.

Az összegzés szerint a szféra tavaly mintegy 39 milliárd forintból működött. A legtöbb színjátszóhely 5-10 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodott, mint egy évvel korábban.

Az írás szerint az állami, önkormányzati támogatásoknak való kiszolgáltatottság mértékét jelzi, hogy a színházi bevételek több mint kétharmada a központi vagy a települési büdzséből származik. A jegyeladásból a bevételek kevesebb, mint a negyede folyik be a társulatokhoz. Színházjegyekre a közönség az elmúlt évben több mint 7 milliárd forintot költött, szemben a korábbi 6,6 milliárddal.

A szűkülő források ellenére a színházak tavaly több előadást kínáltak, gazdagabb repertoárral jelentkeztek, mint a korábbi években: csaknem 15 ezer előadást láthatott a nagyközönség, köztük majdnem ötszáz új darabot - olvasható a HVG összesítésében.

A legtöbbször játszott, a legtöbb nézőt vonzó előadások szinte kivétel nélkül a könnyedebb műfajba tartoztak 2006-ban. Mindkét kategóriában tarolt a Budapesti Operettszínház, illetve a több musicaldarabot is műsoron tartó Madách Színház.

A Budapesti Operettszínházban futó Rómeó és Júliát például több mint 72 ezren, a Madách Színház Producerek-előadását majdnem 60 ezren látták tavaly.

A legtöbbször, 73 estén a Producerek volt műsoron a Madách Színházban, a Budapesti Operettszínházban 71 alkalommal játszották a Rómeó és Júlia című musicalt, míg 62 előadása volt - ugyancsak a Madáchban - Az Operaház Fantomjának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását