2024. április 25. - Márk

A macskák egyharmada AIDS-es

Van macska AIDS is, - igaz, nem azonos a kórokozója az embert fertőző vírussal, és emberre veszélytelen is. A fertőzött macskák túlnyomó része hosszú évekig tünetmentes marad, a kór csak a legyengült állatokat gyűri le. Az Egyesült Államokban már védőoltá
2008. január 25. péntek 09:45 - Hírextra

Első hallásra riasztó a tény: a macskák csaknem egyharmada testében hordozza az AIDS-vírusát. Szerencsére nem az egyelőre gyógyíthatatlan humán betegséget előidéző vírust, hanem egy, a retrovírusok közé sorolt fajt, amelynek nevét FIV-nek (feline immundeficiency virus )rövidítik. Ez a - humán AIDS-vírussal rokon, de azzal nem azonos - kórokozó azért tud ily mértékben jelen lenni, mert a fertőzött vérrel és nyállal terjed, leginkább az állatok verekedése közben, harapása folytán. Így a tüzelő nőstényekért való egymással vérre menő csatákat vívó,szabadon élő, vagy a lakásból rendszeresen kijáró kandúrok a leginkább veszélyeztetettek. Kóborlási és verekedési hajlamukat azonban nagymértékben csökkenthetjük az ivartalanítással.

A FIV retrovírus a szakirodalom egységes álláspontja szerint emberre nem veszélyes. Az emberi AIDS-el ellentétben - a párzás és a szülés/szoptatás során rendkívül ritka esetben fertőz, a kórokozót hordozó társukkal egy tálból falatozó cicákat sem fenyegeti a FIV veszélye. A fertőzött egyedek évekig élhetnek tünetmentesen, a már betegség tüneteit jelző állat életét viszont szakszerű kezeléssel is csak meghosszabbítani lehet, meggyógyítani nem.

A betegség tünetei: nem múló láz, étvágytalanság, legyengülés, nyirokcsomó-duzzanat, szájüregi fertőzések, nyálzás, idegrendszeri tünetek, magatartászavarok, elbutulás, a mosakodás elhanyagolása. Mivel az immunrendszer legyengül, nagyobb a lehetősége a másodlagos bakteriális, illetve más vírusos fertőzéseknek is. Olyan krónikus betegségek esetében is gondolhatunk a FIV-re, amikor a megfelelő, és normális esetben hamar jó eredményre vezető kezelésre nem reagál pozitívan a macska.

Az Egyesült Államokban, a Florida Egyetemen 14 évnyi kísérletezés után kifejlesztették a macska-AIDS, vagyis a FIV elleni védőoltást. Az oltás 8 hetes kortól adható, az első oltás után még kettő javallott, 2-3 hetes időközökben. A védelem a kutatások szerint legalább egy évig biztos, a beoltott macskák kétharmadánál pedig jóval tovább tart a védettség.

Amíg a védőoltás hazánkban nem elérhető, addig is van mód a megelőzésre. A fertőzött állatokkal kapcsolatba nem kerülő, kertbe nem kijáró cicák esetében nem kell tartanunk a fertőződéstől. Ha azonban ideje egy részét kedvencünk a szabadban tölti, mindenképpen célszerű ivartalaníttatni. Ezzel ugyanis - a nem kívánt szaporulat kiküszöbölésén kívül - megelőzhetjük a territoriális harcokat és a párzási sérüléseket is, ezzel együtt pedig jó eséllyel a FIV-vel való fertőződést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását