2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az antilop, a térd és a szex

Szexuális rátermettségét bizonygatva a pávakakas szétterjeszti farktollait, a férfi megfeszíti izmait, a jávorantilop pedig úgy tűnik, hogy a térdét kattogtatja.
2008. november 5. szerda 07:40 - Hírextra
A Londoni Zoológiai Társaság és a koppenhágai egyetem kutatói jávorbikák által keltett hangokat rögzítettek Kenyában. Ezek a hangok úgy keletkeznek - vélekednek a kutatók a BMC Biology című szaklapban -, hogy az állat lábában egy ín átcsusszan egy csonton. Ez több száz méterre is elhallatszik.

Az ín úgy viselkedik ebben az esetben, mint egy húr, amelyet megpendítenek. A hang frekvenciája fordítottan arányos a húr hosszával és átmérőjével is. Ez azt jelenti, hogy a hang elárulja, mekkora - és ezáltal milyen erős - a tulajdonosa. Így az antilopok anélkül oszthatják el egymás között a párosodási jogokat, hogy meg kellene küzdeniük egymással - fejtette ki Jakob Bro-Jorgensen, a kutatás vezetője.

Ezzel a szokatlan kommunikációs eszközzel szaporodott azon jelzések száma, amelyek az állatok rangját mutatják. A torkuk alatt lévő nyakredő (lebernyeg) a korukról, a szőrszín sötétsége pedig az agresszió mértékéről árulkodik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását