2024. április 28. - Valéria

12-15 évvel kisebb az átlagéletkoruk

A Kanada északi felén élő inuit eszkimók átlagéletkora 12-15 évvel kisebb, mint az átlagos kanadai lakosoké - derült ki a kanadai kormány statisztikai adataiból.
2008. január 25. péntek 09:12 - Hírextra

Míg a kanadai átlagéletkor 79,5 év, az inuitok 64-67 évig élnek, s úgy tűnik, átlagéletkoruk megrekedt 1991 és 2001 között. Az inuitok tehát az olyan fejlődő országok lakosaihoz hasonlóan rövid életűek, mint Guatemala vagy Mongólia.

A kormány adataiból az is kiderül, hogy az inuitoknál a csecsemők halálozási aránya négyszerese a kanadai átlagnál. Továbbá az inuitoknál gyakoribb az olyan súlyos betegségek, mint a cukorbetegség és a tüdőbaj, ezenkívül hajlamosabbak az öngyilkosságra is.

Az inuitok ma annyi ideig élnek, mint az átlagos kanadai állampolgárok az 1940-es években. Életkörülményeik a legrosszabbak Kanadában. Míg a kanadai kisebbségek esetében (a másik két fő etnikum az indiánok és a meszticek) általában is nagyobb a munkanélküliség, kisebbek a jövedelmek, rosszabb az oktatás és az egészségügyi ellátás az országos átlagnál, az inuitok életkörülményei minden tekintetben a legrosszabbak - a kanadai statisztikai hivatal (Statistics Canada) jelentése szerint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását