2024. április 27. - Zita

Öt éven belül elfogadható áron utazhatunk az űrbe

Öt éven belül elfogadható áron utazhatunk már az űrbe, ígérte egy brit vállalkozó, aki jövőre indítja el az első, űrturistákat szállító járatát. Richard Branson szerdán mutatta be a manhattani Természettudományi Múzeumban annak az űrrepülőnek a modelljét,
2008. január 24. csütörtök 13:44 - Hírextra

A vállalat SpaceShipTwo elnevezésű űrjárművének készültségi állapota már 60 százalékos, a White Knight Two nevű hordozójárművet pedig már idén elkezdik tesztelni - jelentette be az űrrepülőt üzemeltető Virgin Galactic vezetője.

Az űrmodell a kép alapján olyan kéttestű repülőre emlékeztet, amelyet egy közös szárny fog össze. Ez a hordozórész kapta a White Knight Two elnevezést. A két repülőtörzs között függ a szárny alatt maga az űrrepülő, a SpaceShipTwo - így festette le a BBC internetes hírszolgálatának fotókkal kiegészített jelentése.

Az exkluzív utazásra eddig 200 jelentkező fizetett be. Az űrbéli "Föld-nézésért" nem sajnálta a 200 ezer dollárt Stephen Hawking fizikus, Victoris Principal egykori tévésorozat-sztár és a tervező Philippe Strack sem. A bemutatón elhangzott, hogy további 85 ezer érdeklődőt regisztráltak, akik szintén az űrbe vágynak.

"Habár a dollár most nem áll túl jól, a 200 ezer dollár azért az emberek többségének még mindig túl drága. Ha beindul az utazás, reményeim szerint öt éven belül drasztikusan csökkenek majd az árak" - állította Branson.

A piacra dobott különleges ajánlat a legegyszerűbb és legrövidebb formája az űrutazásnak: az űrrepülő ugyanis technikailag már kint tartózkodik az űrben, 110 kilométerrel a tengerszint fölötti magasságban, ám aztán visszasiklik a földre, anélkül, hogy megkerülné. Az űrjármű az új-mexikói sivatagban felépítendő űrrepülőtérről indul majd. A túrát két és félórásra tervezik, ebből öt percet töltenek az utasok a súlytalanság állapotában.

Az űrrepülőt két asztronauta pilóta fogja irányítani, a fedélzeten pedig minden úton hat-hat utas foglalhat helyet.

A szerdai prezentáción 100 leendő utas is jelen volt, hogy először láthassák a járművet, amellyel elhagyják a Földet.

A Virgin Galactic csupán egy a komoly mezőnyből, amely szeretné meghonosítani a kereskedelmi célú űrutazást. A versenytársak között található az európai EADS Astrium, a Blue Origin, amely mögött Jeff Bezos, az Amazon.com Inc. alapítója áll, a Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX), amelyet Elon Musk, a PayPal alapítója hozott létre, valamint a Rocketplane Kistler és a Bigelow Aerospace vállalkozása, amely a Robert Bileglow szállodatulajdonos által megálmodott űrhotelek megvalósításán fáradozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását