2024. április 28. - Valéria

Komoly siker a magyar csillagászatban

Az Eger kisbolygó 1982-es megtalálása óta magyar kutatók most először fedeztek fel olyan égitestet, amely a földközeli objektumok csoportjába tartozik.
2008. november 16. vasárnap 08:53 - Hírextra
Az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében 1997 óta folyó kisbolygó-megfigyelési program keretében most először sikerült Földünket jelentősebben, bár nem veszélyesen megközelítő kisbolygót felfedezni.

A 2008 UZ201 jelű égitestet a Piszkés-tetői Csillagvizsgáló 60 cm-es Schmidt-teleszkópjának október 25-ei felvételein azonosította Sárneczky Krisztián és Kárpáti Ádám. A képek egy sokkal távolabbi, a Szaturnusznál is távolabb járó kisbolygó megfigyelése céljából készültek, az új égitest véletlenül futott rá a felvételekre.

A 20,5 magnitúdós égitest nem gyors mozgásával, hanem a mozgás szokatlan irányával hívta fel magára a figyelmet. Pontosan merőlegesen haladt a többi kisbolygóhoz képest. Mivel a felhős időjárás miatt csak öt nappal később, október 30-án tudták újraészlelni, egy ideig probléma adódott a két éjszaka megfigyeléseinek összekapcsolásával.

Végül több levélváltás után a Minor Planet Center földközeli objektumokkal foglalkozó tagja, Timothy Spahr az automata szoftver megkerülésével november 2-án tette fel a földközeli kisbolygók megerősítését szolgáló honlapra az égitestet. A felhívás alapján néhány órával később az Egyesült Államok több obszervatóriumából is észlelték az új kisbolygót. Végül másnap kapta meg ideiglenes jelölését, amikor a Minor Planet Electronic Circularban az első hivatalos pályaelemeket is közzétették. 
Forrás: csillagaszat.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását