2024. április 27. - Zita

A békabőr meggyógyít

Nem középkori kuruzslás, hanem mai orvostudomány: a kórházakban felbukkanó, antibiotikumoknak ellenálló baktériumok ellen a békák bőre nyújthat segítséget római és pisai egyetemi kutatók szerint.
2008. január 24. csütörtök 11:17 - Hírextra

Az olasz kutatóorvosok a rangos Antimicrobial Agents and Chemotherapy című folyóiratban közzétett tanulmányukban megállapítják, hogy - ugyan egyelőre csak laboratóriumi kísérletek során - egyes kétéltűek bőrén található anyagok hatásosnak bizonyultak a veszélyes baktériumokkal szemben.
"Néhány hasonló vegyületet már klinikai gyakorlatban is tesztelnek - magyarázza Maria Luisa Mangoni, a tanulmány egyik szerzője -, az általunk vizsgált anyagok azonban elsősorban külsődleges alkalmazásra használhatók, így fertőtlenítő oldatokban és kenőcsökben".

A kutatók a fehérjék építőköveit, bizonyos peptideket (maximum néhány tucat aminosavból álló fehérjemolekulákat) izoláltak három, különböző békafaj bőréről, amelyek öt baktériumfajt támadtak meg, köztük a - főként kórházi körülmények között a legyengült szervezetekre - rendkívül veszélyes staphilococcus- és pseudomonastörzseket. A különféle békavegyületek különböző baktériumokra jelentenek veszélyt, de a megfelelő ellenanyag húsz percen belül végzett az adott kórokozóval.
"Megfigyeltük, hogy az anyagok sokszor hatásosabbak, ha egymással elegyítjük őket. A lényeg, hogy a peptidek eléggé aprók legyenek, így könnyebb őket később a laboratóriumban szintetizálni és módosítani" - mondta a kutató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását