2024. május 5. - Györgyi

Eddig rejtőzködő barlangok

A világ két legnagyobb barlangját fedezték fel Vietnam középső részén brit barlangászok - számolt be a vietnámi sajtó.
2009. április 24. péntek 07:22 - HírExtra
Mindkét barlang az Unesco által 2003-ban a Világörökség részévé nyilvánított Nha Ke Bang Nemzeti Parkban található - írja a Than Nienh vietnami napilap. A nagyobb, Son Doong nevű barlang kétszáz méter magas és százötven méter széles, vagyis majdnem kétszer akkora, mint az eddig legnagyobbnak tartott, száz méter magas, kilencven méter széles bejáratú Szarvas-barlang Malajziában.

Bár a barlangok nagyságát más kritériumok - hosszuk és mélységük - alapján is szokás mérni, ebben az esetben a belső magasságot vették figyelembe. Howard Limbert, a brit barlangkutató egyesület tagja elmondta, a kutatók a képződmény hatalmas mérete miatt be sem tudták járni a teljes barlangot.

A Son Doongot nem most fedezték fel először, 1991-ben már járt itt barlangász, ő azonban nem tudott visszaemlékezni a bejárat pontos helyére.

A Son Doongot április 10 és 14 közötti expedíciójuk során megtaláló utazók fedezték fel a százötven méter magas és százharminc méter széles En barlangot is, amely most már a világ második legnagyobb barlangjaként ismert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását