2024. május 25. - Orbán

Szavaztak a külképviseleteken

Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén átadta a havannai és berlini külképviseleten leadott szavazatokat az illetékes fővárosi választási bizottság képviselőjének.
2008. január 23. szerda 07:00 - Hírextra

A választási törvény értelmében a külképviseleteken is lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a külföldön tartózkodó magyar választópolgárok is élhessenek szavazati jogukkal. A külképviseleti voksolást a magyarországi választások előtt egy héttel tartják.

A mostani időközi választásra ketten jelezték, hogy külképviseleten adják le szavazatukat: egyikük az első fordulóban Havannában, míg másikuk mindkét fordulóban Berlinben voksol. A két szavazó vasárnap megjelent a képviseleteken, így a részvétel hivatalosan százszázalékosnak tekinthető.
A külképviseleteken leadott szavazatokkal járó költségeket az MTI-nek nyilatkozó választási szakemberek legkevesebb 600-800 ezer forintra becsülték.

Az OVB ülésén Szigeti Péter, a testület elnöke bontotta fel a Havannából és Berlinből repülőn kísérővel érkezett két csomagot, majd átadta a helyi bizottság megjelent képviselőjének.

A dobozokban érkezett szavazatok titkosságát dupla boríték őrzi; ezeket a voksokat csak a vasárnap esedékes magyarországi választást követően számolják meg, miután azokat bekeverték a többi leadott szavazat közé.

A január 27-én Budapest 15. számú választókerületében tartandó időközi parlamenti választást az októberben elhunyt Deák András (KDNP) megüresedett képviselői helyére kellett kiírni.

Az időközi választásra Lakos Imrét, a kerület alpolgármesterét (aki listáról jelenleg is az Országgyűlés tagja) az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként, Rétvári Bencét, a fővárosi KDNP-frakció tagját a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeként vették nyilvántartásba. Az indulók között van az MDF-es Csapody Miklós (aki pártlistán ugyancsak parlamenti képviselő), és a MIÉP színeiben Fenyvessy Zoltán, a párt alelnöke.

A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatoknak több mint a felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén a választás második fordulóját február 10-én tartják meg.

Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint általában az országgyűlési választások idején, így például péntek éjféltől kampánycsend lép életbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását