2024. május 6. - Ivett, Frida

Vegyszerek a zöldségekben

Fogyasztásra alkalmas, tehát megmosott, meghámozott állapotú zöldségeken, gyümölcsökön végeztetett élelmiszerbiztonsági ellenőrzést a Kismama és a Wellness magazin, hogy kiderítse, mennyi gombairtószert, rovarölőt és gyomirtót tartalmaznak.
2008. január 22. kedd 17:16 - Hírextra

Az elemzések költségességére való tekintettel az átlagember csupán a mosatlan és hámozatlan terményeken végzett hatósági vizsgálatok eredményeire támaszkodhat, ha kíváncsi, biztonsággal fogyaszthatja-e a különböző élelmiszereket. Az így kapott eredmények a fogyasztóra vonatkozó tényleges kockázat megállapítására azonban nem alkalmasak - áll a Sanoma Budapest Zrt. közleményében.

A magazinok kezdeményezésének az adja az újdonságát, hogy a próbavásárlások során a különböző árusítóhelyekről beszerzett tizenegyféle gyümölcsöt és zöldséget már fogyasztásra kész állapotban vizsgáltatták be, így a szervezetbe ténylegesen bejutó méregmaradványok értékét kapták eredményül.
Ezek az információk alapvető fontosságúak az egészséges életmódra törekvőknek, illetve a kismamáknak és azoknak az szülőknek, akik szeretnének meggyőződni arról, hogy valóban biztonsággal fogyasztható ételt adnak gyermeküknek.

Az eredmények biztatóak: a százféle szermaradvány jelenlétét és a nehézfém-szennyezettséget mérő laboratóriumi vizsgálat egyetlen leadott termék esetében sem mutatott ki határérték feletti mennyiséget. Sőt, kilenc termék esetében semmilyen szermaradványt sem találtak. Ugyanakkor a körtében, amely a kisbabáknak az egyik legkorábban adható gyümölcs, a vizsgálat a csecsemőknek adható határérték hatszorosát találta egy vegyszer esetében - közli a Sanoma Budapest Zrt.

A vizsgálat további eredményeiről, a "feketelistás" és a biztonsággal fogyasztható terményekről bővebben a Kismama és a Wellness februári száma közöl részleteket. A magazinok egyben felhívják a figyelmet az élelmiszerbiztonság, a tudatos és egészséges táplálkozás témakörének fontosságára, valamint az ezzel kapcsolatos vizsgálatok, információk esetleges hiányosságaira is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását