2024. július 27. - Olga, Liliána

Shen megye és a Hong boksz

A piros bokszot Kínában Hong boksznak is nevezik. Létezik úgynevezett nagy Hong boksz, és kis Hong boksz is, attól függően, melyik generáció műveli éppen. De van északi piros bokszba, és a déli piros bokszba, avagy a Zhongyuan Shaolin család boksza.
2023. november 24. péntek 14:08 - HírExtra

A jelenlegi nagy piros boksz az ország egyik ősi bokszstílusa, különösen a Sulu, Henan és Hebei régiókban.

A  Shen megyei nagy piros boksz Yangzhuang faluból, Dawangzhai városból, a Shandong tartománybeli Shen megyéből származik. A nagy piros boksznak hosszú története van: alapja igen tiszta, tradicionális stílusú, a kerete egyszerre nyitott és zárt, erős és erőteljes. A közelharcban nagyon hatékony.

A Shen megyei Dahongquan fő jellemzője, hogy gazdag tartalommal és sokféle rutinnal rendelkezik. Főként fegyvertelen mozdulatok jellemzik. Több, mint húszféle fegyvertelen alapgyakorlatot használ, beleértve az egyjátékos gyakorlási rutinokat és a kétszemélyes harci rutinokat. Több mint 20 rendes rutin létezik, beleértve az egyszemélyes és kétszemélyes gyakorlatot. Lólépéses cölöpökön alapul, a lépések itt szélesek és zártak, a lábak gyorsan mozognak, szinte szárnyalnak, közben a szem, a kéz és minden mozdulat pontos törvényszerűségek alapján épül fel. Egyszerre támadó és védő technika. 

Ami a támadástechnikát illeti: fontos a megfelelő bátorság, a megfelelő erő, és kifinomultság és persze a meglepetés, ami a győzelmet jelentheti. A bemutató gyakorlataik főként a 12 alapütésből, nagy állványokból, tartókeretekből, kalapácsütésekből állnak; a felhasznált eszközök főként nagyfegyverek, egypisztolyok, tűs fegyverek, egykéses fegyverek, kettős késes fegyverek, bilincsfegyverek, háromrészes botok, hétszakaszos ostorok és kötélostorok.

Xia Xiangyin, Shen megye nagy piros ökölvívásának hatodik generációs örököse. Gyerekkora óta gyakorolja a harcművészeteket nagyapjával; elsajátította a nagy piros boksz rutinjait és lényegét, annak érdekében, hogy mind többet tudjon a hagyományos mozdulatokról. 

Folyamatosan fejleszti a nagy piros bokszot. Ennek érdekében létrehozta az idős, a középkorú és a fiatalemberekből álló nagy piros ökölvívás teljes csapatát; számos alkalommal részt vett a város és a megye által szervezett teljesítményversenyeken, megmutatva a hagyományos harcművészeti kultúra varázsát. 2018-ban Dahongquan felkerült Shen megye szellemi kulturális örökségének listájára.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását