2024. április 28. - Valéria

Nem kötelező aláírni

Az oktatási tárca szerint indokolt, hogy az intézményvezetők visszautasítsanak minden olyan aláírásgyűjtésben való közreműködést, amely nem egyeztethető össze a közoktatási törvénnyel, azaz a tanuló, a szülő és az alkalmazott nem késztethető lelkiismereti
2008. január 22. kedd 14:58 - Hírextra
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 14-én jelentette be, hogy csatlakoznak az egészségbiztosítás reformjával kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez; s minden közoktatási intézménybe eljuttatják felhívásukat és a másolható aláíróívet.

A minisztérium álláspontja szerint egy adott kérdésben az aláírás megadása vagy megtagadása alkalmas lehet arra, hogy az érintettre nézve következtetést vonjanak le.

A tárca felidézte, hogy az elmúlt években és a közelmúltban is előfordult, hogy politikai szervezet, szakszervezet, társadalmi szervezet kezdeményezett aláírásgyűjtést közoktatási intézményekben. Miután az intézmény vezetője felel az intézmény szakszerű, hatékony, törvényes működéséért, neki kell mérlegelnie azt is, hogy az aláírásgyűjtés összeegyeztethető-e a közoktatásról szóló törvényben foglaltakkal.

Az óvodákban, iskolákban és kollégiumokban a nevelő- és oktatómunka nem lehet eredményes, ha nincsen kölcsönös bizalomra épülő, harmonikus légkör. Ennek alapja a nevelőtestület tagjainak és az intézmény vezetőinek egymással és a szülőkkel való együttműködése, a pedagógusok, a szülők és a tanulók egymás iránt tanúsított kölcsönös tisztelete.

"Meglehetősen megnehezíti az ilyen légkör kialakítását, fenntartását, ha az intézményvezetők a pedagógusoktól, a pedagógusok a szülőktől, esetleg a tanulóktól a neveléshez, oktatáshoz nem szorosan tartozó kérdésekben aláírásgyűjtést kezdeményeznek, vagy abban közreműködnek" - indokolta álláspontját az OKM.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását