2024. április 29. - Péter

Béna szoci bírálat a béna Fidesz vádra

A Fidesz ismét mellé lőtt a sajtótájékoztatójával, az az országgyűlési határozati javaslat ugyanis, amelyről Cser-Palkovics András beszélt, egy közepes PR-cikk színvonalát sem éri el - mondta Gy. Németh Erzsébet kedden.
2009. október 6. kedd 19:07 - HírExtra
A szocialista képviselő a Fidesz helyettes szóvivőjének arra a sajtótájékoztatójára reagált, amelyen az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a Fidesz szerint az MSZP az emberek helyett az állami cégek vezetői mellé állt azzal, hogy a szocialisták elutasították az állami cégvezetők fizetésének csökkentéséről szóló fideszes indítvány tárgysorozatba vételét a parlamentben.

Az MSZP kiállt amellett, hogy az állami vállalatok vezetői a jövőben is "elképesztően magas" fizetéseket, sok millió forintos jövedelmeket vihessenek haza - értékelte keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott, hogy ezzel szemben a szocialista képviselők hétfőn benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely nemcsak az állami, hanem az önkormányzati cégekről is szólna. Álságos magatartásnak nevezte, hogy a Fidesz csak az állami vállalatoknál akarja csökkenteni a fizetéseket és megszabni a különböző kategóriákat. Az MSZP szerint ugyanis legalább ekkora szükség van arra, hogy az önkormányzatoknál is rendezzék ezt a kérdést.

Emlékeztetett arra, hogy idén tavasszal már 15 százalékkal csökkentették a miniszterek fizetését, Gyurcsány Ferenc pedig még kormányfőként azt kérte, hogy az állami cégek vezetői 2008-as prémiumaik egy részét ajánlják fel jótékony célra. Hozzátette, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Bajnai Gordon is azt kérte, hogy az állami cégek vezetői jövedelmeik kétmillió forint feletti részét szintén jótékony célra ajánlják fel.

Saját törvényjavaslatukról azt mondta, hogy annak alapján a többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek fizetését a mindenkori jegybankelnök fizetésének egynegyedében maximalizálnák. A felmondási időt három hónapban határoznák meg, és a vezetők végkielégítése nem lehetne több hat havi bérüknél.

A törvényjavaslat szerint egy cégnél legfeljebb hét igazgatóság működhetne. Az igazgatóság elnöke fizetésként a minimálbér hétszeresét, míg annak tagjai legfeljebb az ötszörösét kaphatnák.

A felügyelőbizottságok maximum öt főből állhatnának, a testület elnöke legfeljebb a minimálbér ötszörösét, míg tagjai a minimálbér háromszorosát kaphatnák meg tiszteletdíjként. Nekik távozásuk esetén nem járna végkielégítés. Korlátoznák azt is, hogy egy ember legfeljebb egy igazgatótanácsi és egy felügyelőbizottsági tagság után kaphatna tiszteletdíjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását