2024. május 17. - Paszkál

Azonnali adóreform

Nem várhatunk tovább az adóreform beindításával - jelentette ki az SZDSZ frakcióvezetője pénteken Szombathelyen sajtótájékoztatón. Kóka János szerint a magyar vállalkozások a pénzügyi és gazdasági válság hatásai mellett leginkább a bonyolult, bürokratikus
2008. november 14. péntek 20:00 - Hírextra
"Az Országgyűlés előtt fekvő adótörvény-módosító javaslat nem kezeli a rendszer problémáit, nem egyszerűsít, hanem bonyolít, nem enyhít, hanem szigorít, ez pedig nem alkalmas arra, hogy csökkentse a vállalkozók terheit - fogalmazott a liberális frakcióvezető. Hozzátette: arra is szükség van, hogy az állam működési költségeinek megtakarításából teret, lehetőséget és forrást teremtsenek az adócsökkentéshez.

Az ellenzéki politikus, volt gazdasági miniszter azt mondta, az állami közfeladatok felülvizsgálatával, az állam működésének átalakításával egy év alatt 150-200 milliárd forintot lehetne megtakarítani. Hangsúlyozta: a 9045 állami közfeladat jelentős része felesleges, "csak arra jó, hogy az állampolgárokat bosszantsa". Kóka János úgy látja, ezen közfeladatok kiiktatásával, más közfeladatok korszerűbb megszervezésével többet lehetne megtakarítani, mint amit a közalkalmazottak és a köztisztviselők 13. havi bérén megtakarít a kormány.

Az SZDSZ szerint ameddig az állam nem képes a saját szervezetén belül takarékosan bánni az adófizetők pénzével, addig nincs joga elvenni a tanárok, a nővérek, a rendőrök, a tűzoltók 13 havi fizetését.

"Az államnak saját magán kell kezdenie a spórolást, állami zsírleszívásra van szükség, mielőtt a közalkalmazottaktól, a nyugdíjasoktól elvennék a pénzt" - hangoztatta.
Kóka János kiemelte, hogy hétfőn lesz a parlamentben a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvény, a "plafontörvény" végszavazására.

"Arra számítok, hogy a parlament többsége támogatni fogja. Bízom abban, kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt felismerik, hogy a plafontörvény megszavazása az egyik legfontosabb biztonsági intézkedés, amit Magyarország tartós stabilitása érdekében meghozhatunk" - mondta.

A plafontörvény megszavazásával a frakcióvezető szerint az Országgyűlés két dolgot üzenhet a magyar és nemzetközi közvéleménynek. Egyrészt azt, hogy a magyar állam képes felelősen bánni az adófizetők pénzével és egy szinten túl nem engedi növekedni a költségeket, másrészt a törvény egy előre kiszámítható adócsökkentési programot indíthat el, a stabilitási és adóreform alap létrehozásával.

"Ebbe az alapba fizetnénk be minden terven felüli költségcsökkentési és bevételnövelési eredményt, amit a következő évben adócsökkentésre lehetne használni" - közölte Kóka János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását