2024. május 16. - Mózes, Botond

Céhlegények, céhleányok: ide!

Modernkori céhlegényeket és céhleányokat várnak Hódmezővásárhelyen; a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ kezdeményezésének lényege, hogy minél szélesebb körben felelevenítsék a mára már elhalványult céhes hagyományokat.
2008. január 22. kedd 13:25 - Hírextra
Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense elmondta, minden korosztályból várják az ügyes kezű céhlegény- és céhleány-jelölteket. Pályázni céhes ihletettségű mesterremekekkel lehet.
A vásárhelyi Tornyai-múzeumban őrzik a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb céhes anyagát. Erre az értékes gyűjteményre támaszkodik a múzeum céhes emlékekről szóló, tavaly novemberben nyílt időszaki kiállítása is.

A szervezők lehetőséget biztosítanak a jelölteknek, hogy jobban megismerhessék a céhes világot; az eredményes felkészülés érdekében szakemberek vezetésével tekinthető meg a céhes emlékekről szóló tárlat.

A felhívás a leendő kézművesmesterek mellett az általános- és középiskolásoknak iskolásoknak is szól. A legfiatalabbak számára az a feladat, hogy kiválasszanak egy céhet, majd a kiállításon látottak alapján készítsék el a céh teljes körű bemutatását: a céhládát, a cégért, a behívótáblát, a pecsétet, a kiváltságlevelet és a zászlót. A középiskolások pedig létrehozhatják saját céhüket, elkészítve annak minden írásbeli dokumentációját - természetesen hitelesen, a céhes működési elveket szem előtt tartva.

A pályamunkákat és a mestermunkákat február 18-ig várják a szervezők. A céhlegények és céhleányok avatását március elején tartják. A mesterek korhű oklevelet kapnak majd, amely bizonyítja rátermettségüket. A legjobb céhremekeket pedig kamaratárlat keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását