2024. április 20. - Tivadar

Vigyázzunk a disznóval!

Bár a szigorú élelmiszerellenőrzéseknek köszönhetően csak szórványosan fordul elő Magyarországon botulizmus, a disznóvágások szezonja idején a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) fontosnak tartja felhívni e súlyosan mérgező baktériumra a figyelmet
2008. január 22. kedd 07:11 - Hírextra

A táplálékkal a szervezetbe jutó kórokozó méreganyaga a bélfalon keresztül kerül a vérbe. A vérből a környéki idegvégződésekhez kötődik, ahol gátolja az úgynevezett acetilkolin ingerületátvivő anyagának felszabadulását az ideg-izom kapcsolódásokban.

A botulutoxin számos élelmiszerben előfordulhat, de az esetek döntő többségénél a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza. Emberről emberre nem terjed.

Mivel a baktérium toxinja hőérzékeny, az élelmiszerek alapos hőkezelésével, továbbá a több napra eltett élelmiszerek újbóli átforrósításával megelőzhető a toxin keletkezése.

A készételt azért kell ismét hőkezelni, mert a korábban párolt, főtt, sütött termékben esetlegesen túlélő spórákból kicsírázó baktériumok a hűtőszekrényben újból szaporodásnak indulnak és toxint termelnek.

A házi disznóvágásból származó termékek fogyasztása más, ételmérgezés jellegű, hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseket is okozhat.

Botulotoxint tartalmazó élelmiszer fogyasztása miatt hazánkban évente 2-8 mérgezés fordul elő, kimenetelük gyakran végzetes - hívja rá fel a figyelmet a MÉBIH közleménye.

A betegség megelőzésének módozatai a www.mebih.hu honlapon is megtalálhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását