2024. április 20. - Tivadar

Az államfő késlekedés nélkül dönt a népszavazásról

A köztársasági elnök bármiféle indokolatlan késedelem nélkül meghozza döntését arról, mikor legyen a népszavazás, amint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése megjelenik a Magyar Közlönyben - mondta az elnöki hivatal főosztályvezetője kedden az MTI-nek.
2008. január 22. kedd 18:43 - Hírextra

"Az államfő bármiféle indokolatlan késedelem nélkül meghozza döntését" - fogalmazott Kumin Ferenc arra a kérdésre válaszolva, melyik napra várható Sólyom László döntése arról, mikor legyen a Fidesz által kezdeményezett népszavazás.

Az MTI információi szerint a Magyar Közlönyben ezen a héten szerdán vagy csütörtökön jelenik meg az alkotmánybírósági döntés.

Kumin Ferenc a távirati irodának úgy fogalmazott, hogy Sólyom László megfontolt, minden releváns szempontot alaposan mérlegelő döntést fog hozni, és indokolatlanul nem fog késlekedni.

A jogszabály szerint a Magyar Közlönyben történő közzétételtől számított 15 napon belül kell az államfőnek meghoznia döntését a népszavazás pontos napjáról. Kumin Ferenc kitért arra, hogy ennek a napnak az államfő döntését követő negyvenhárom napon túli, de az alkotmánybírósági határozattól számított kilencven napon belüli időpontra kell esnie. További törvényi előírás - ami megegyezik az általános választás időpontjának meghatározásához -, hogy nem lehet nemzeti ünnepre, a Munka Törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, illetve az ezeket megelőző és követő napokra kiírni a referendumot.

Az Alkotmánybíróság keddi ülésén elutasította a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat keddi ülésén.

A Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezések nyomán az Országgyűlés december 17-ei határozataiban rendelte el a népszavazást, amelyre hozzávetőleg március 9-e és április 20-a között kerülhet sor, valamelyik vasárnap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását