2024. április 26. - Ervin

A várólisták hosszúsága nem tér el az európai átlagtól

A Magyarországon vezetett kórházi várólisták hosszúsága nem tér el az európai átlagtól - közölte kedden az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) a múlt év utolsó három hónapjának adataira hivatkozva.A magyar biztosítottaknak sok esetben ugyanannyit kell vá
2008. január 22. kedd 10:46 - Hírextra

Példaként említették, hogy a csípő- és térdprotézis műtétek esetében minden második betegnél 4 hónapon belül elvégzik a beavatkozást, míg a szürkehályogműtétre az esetek felében alig több mint egy hónapot kell várni.

Mint írják, a felügyelethez október óta havi rendszerességgel küldik a kórházak és szakrendelők a várólistákkal kapcsolatos adatokat. A legtöbb intézmény az elmúlt időszakban eleget is tett kötelezettségének.

A felügyelet utalt arra, hogy az Európai Unió országainak egészségügyi szolgáltatását is vizsgáló European Health Consumer Index szerint Magyarországon - csakúgy, mint az EU tagállamainak felében - a nem sürgős műtétek esetében 100 betegből csak 50-et tudnak ellátni 90 napon belül. Hozzátették: ezt igazolja az EbF összesítése is, amely szerint például a csípő- és térdprotézis műtétre szoruló, sürgősségi ellátást nem igénylő betegek felét 120 napon belül látják el az intézmények.
Az MRI esetében 21 napon belül az EU 14 tagállama tudja ellátni általában a betegeket; Magyarországon ez esetben a várakozási idő éppen ennek a határértéknek felel meg.

Az Európai Unióban egyébként a nem sürgős műtéteket tekintve mindössze három olyan ország van, ahol a betegek több mint 90 százalékát 4 hónapon belül el tudják látni.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint Magyarországon problémát jelent, hogy az egyes intézmények között komoly különbségek alakultak ki, és van néhány olyan intézmény, ahol különösen sokat kell a betegeknek várakozniuk. "Nyolc olyan intézmény van, ahol egy évet vagy annál is többet kell várni a protézisműtétekre, miközben több olyan szolgáltató is van az országban, ahol ugyanezt a műtétet 1-2 hónapon belül el tudják végezni" - tartalmazza a felügyelet közleménye.

Mint írják, a várakozási idők csökkentéséhez a felügyelet olyan módon kíván hozzájárulni, hogy közzéteszi az intézményi szintű adatokat: a biztosítottak így ez információ birtokában választhatnak szolgáltatót. A jövőbeli kapacitástervezés során figyelembe kell venni a várólisták hosszát is, a törvényi szabályozás betegeket védő garanciális elemeit pedig erősíteni kell.

A felügyelet honlapján közzétett adatokból kiderül, hogy a legtöbbet a Budai Egészségközpont Kft.-ben kell várni egy gerincstabilizáló műtétre, összesen 2190 napot, vagyis hat évet. Ugyanezt a műtétet a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában öt nap várakozás után elvégzik.

Szintén kirívóan sokat, 1460 napot, vagyis pontosan négy évet kell várni a Heves Megyei Önkormányzat Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézetében egy térdprotézis-műtétre. Ugyanerre a műtétre a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban 9, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházában 14 napot kell várni.

Több mint három év a várakozási idő a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban a csípőprotézis-beültetésre, míg például a Cegléden, a Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézetben csak 15 nap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását