2024. április 24. - György

Legyen nyilvános a szabályzat

Legyen nyilvános az országgyűlési frakciók szabályzata, ezt indítványozta Dr. Szabó Máté, az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró országgyűlési biztos - jelenti a HavariaPress.
2008. április 14. hétfő 21:29 - Hírextra
Az ombudsman a parlamenti frakcióvezetőknek küldött ajánlásában azt kérte: a frakciók tegyék közzé nyilvános adatként a frakciószabályzatokat az Országgyűlés honlapján, és kezdeményezzék a házszabály olyan kiegészítését, ami a közzétételi kötelezettséget a későbbiekre is előírja.

Az ügyben az országgyűlési biztos egy állampolgári beadvány nyomán indított vizsgálatot, és megállapította: a parlamenti képviselőcsoportok belső szabályzatairól jelenleg semmilyen jogszabály nem rendelkezik. Ilyen szabályzat készítésére ugyanis nem kötelesek a frakciók, bár törvényszerű - fogalmaz a biztos közleménye -, hogy a frakciók a munkájuk összehangolására belső normákat alkotnak. Az országgyűlési biztos megállapította: a pártfrakciók - mint a Parlamentbe jutott pártok szervezetei - jogilag nem tekinthetők állami feladatot ellátó szerveknek, ezért a szabályzatuk önmagában nem minősülne közérdekű adatnak.

Ám mivel e szabályzatok a frakciók működését meghatározó alapdokumentumok, nyilvánosságra hozataluk az ombudsman szerint segítheti a politikai szerepük megértését, és ezáltal a Parlament és a pártok iránti bizalom erősítését. Ez alapján a közlemény leszögezi: a frakciószabályzatok nyilvánosságához közérdek fűződik.
Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását