2024. május 9. - Gergely

Sarkozy bejelentése ellen tiltakoznak

Belgium, Svájc és Kanada is nemtetszését fejezte ki Nicolas Sarkozy francia államfő bejelentését követően, amely szerint a francia nyelvű TV5 Monde frankofón televízió, a France 24 hírtelevízió és a Radio France International (RFI) rádióadó France Monde n
2008. január 21. hétfő 18:13 - Hírextra
A francia elnök január 8-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az alig egy éve elindult, állami költségvetésű francia mellett angolul és spanyolul is sugárzó France 24 hírtévé angol és arab nyelvű adásait megszünteti, és az adó 2008-tól France Monde néven kizárólag francia nyelven fog sugározni, angol, arab és spanyol feliratozással.

A TV5 Monde québeci, belga és svájci partnereihez január elején írásban eljutatott audiovizuális reformtervből az is kiderült, hogy az új hírcsatorna elindulásával a több mint tíz nyelven sugárzó RFI rádióadó és a TV5 Monde önálló adóként megszűnnek, és beleolvadnak az új francia hírtelevízióba.

A TV5 Monde-nak - amely a világ francia nyelvű televíziónak (France Télévisons francia köztelevízió, Arte France, RFO, RTBF belga köztelevízió, TSR svájci köztelevízió, Radio Canada és a Télé-Québec) adásaiból válogat 203 országban 25 millió nézője van. Éves költségvetése 90 millió euró, melynek 84 százalékát a francia állam, a fennmaradó részt a többi frankofón ország fedezi.
Először a belga audiovizuális miniszter, Fadila Laanan jelezte, hogy a TV5 Monde költségvetésének 6,27 százalékát biztosító Belgium nem kívánja a kizárólag francia érdekeket szolgáló új televíziót támogatni. Szerinte a franciaországi audiovizuális reformról szóló munkaanyag összeegyeztethetetlen a frankofón csatorna autonómiaelvével és a partnerek tiszteletben tartásával.

Ezt követően Gilles Marchand, a TSR elnöke - amely 6,1 százalékban vesz részt a TV5 Monde büdzséjében - közölte, hogy amennyiben a TV5 multilaterális dimenziója továbbra nem biztosított, a svájci tévé kiszáll a közös televízióból. Legutóbb Jean Charest, a Kanadához tartozó Québec miniszterelnöke párizsi látogatásán fejezte ki Francois Fillon francia kormányfőnek "nagyon, nagyon mély ragaszkodását a TV5-hez". Végül pedig Abdou Diouf, a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének elnöke tiltakozott azon elképzelés ellen, amely a TV5 Monde-ot "Franciaország leányvállalatává" alakítaná át.

Miután a belga, svájci és a québeci partnerek Franciaország kizárásával csütörtökre közös tanácskozást szerveztek a kérdésről, Bernard Kouchner francia külügyminiszter elhatárolta magát Sarkozy elképzelésétől és azt hangsúlyozta, hogy nem végleges koncepcióról van szó. A francia diplomácia vezetője ígértet tett arra, hogy tárgyalásokat kezdeményez a konszenzus megteremtése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását