2024. április 20. - Tivadar

Tartanak a "vállalati haderőktől"

"Ezek a fegyverek államcsíny potenciális eszközei. Belátható, hogy az olajvállalat-monstrumok saját, minden ellenőrzésen kívüleső, jól felfegyverzett őralakulatainak létrehozása vagy törvényesítése, az a körülmény, hogy potenciálisan egész térségeket képe
2008. január 19. szombat 11:17 - Hírextra

Ezeket a bíráló sorokat az az újdonság ihlette, hogy az orosz olajforgalmazási mammutvállalatnak, a "Transznyefty"-nek immár 9000 fős saját "hadereje" van, s hogy az oroszországi választási kampányok kellős közepén a moszkvai parlament legalizálta ezt a helyzetet. Az angol című, de orosz nyelvű moszkvai The New Times főcímben tudatta: ezek a korporatív fegyveres erők immár korlátlan felhatalmazáshoz jutnak, létszámukat senki sem korlátozza, nem esnek semmiféle ellenőrzési rendszer alá, egységeiket korlátlanul átcsoportosíthatják az ország egyik részéből a másikba.
Az új törvény az Állami Duma biztonsági bizottságában fogant, annak a világjelenségnek megtestesüléseként, hogy a terrorizmus a militarizmus malmára hajtja a vizet. Konkrétan az olajvezetékek megbízható őrzése-védése lett a hivatkozási alap. A törvény általában bizonyos "stratégiai" vállalatokra vonatkozik, a "Transznyefty" mellett főként a "Gazprom"-ra, kötelezővé téve számukra "polgári és szolgálati fegyverek" beszerzését. A "Rosznyefty" sietett elhatárolódni a lehetőségtől, még annak megvitatásától is, pedig Oroszország 60 térségében 12 leányvállalatot fenntartó vetélytársának, a "Transznyefty"-nek igencsak kedvében járt az új törvény. Utóbbi, ha objektumait Dagesztánban vagy másutt támadás éri, számíthat a rendőrségre, belügyi csapatokra, sőt a hadsereg egységeire is.

Gennagyij Gudkov orosz alsóházi képviselő azt kifogásolta, hogy miért csak a "Transznyefty" vagy a "Gazprom" kiváltságos vállalat, miért nem az a LUKOIL vagy az ugyancsak "stratégiai jelentőségű" orosz takarékpénztár, az "Atomprom" vagy a "Szuhoj", amelyek ugyancsak igényt tarthatnának korporatív fegyveres testületekre. (A korporációk annak idején fasiszta hivatásrendi, szakmai szervezetek voltak.) "A Gazprom és a Transznyefty esetében nem biztonsági kérdésről van szó, hanem erődemonstrációról, adminisztratív hatalomfitogtatásról" - jegyezte meg a képviselő, aki szerint az Állami Duma "partizán módon", "füttyszóra", megvitatás nélkül fogadta el a törvényt, biztonsági bizottságában sokan nem is sejtették, miről van szó. Kiderült - így Gudkov -, hogy ami jó a "Gazprom"-nak és a "Transznyefty"-nek, annak jónak kell lennie az egész ország számára...
"Mindez az állam válsága, az állam fegyverforgalmazási, biztonság- és védelmi politikájáé. A törvényhozás lefeküdt a mammutvállalatoknak - tette hozzá.

Orosz jogászok is kétségbe vonták a törvény alkotmányosságát. Nyilvánvalónak mondották, hogy most a kiskirálykodó vállalatok ki akarják terjeszteni tevékenységüket: a fegyveres erők szférájában oda nem való törvényeket igyekeznek bevinni, és ürügyként arra hivatkoznak, hogy ők az állam szállítói. Átveszik az erőszervezetek funkcióit, valójában tisztán állami feladatköröket tesznek beavatkozásuk tárgyaivá, ami által az állam kezd "magáncégként" funkcionálni. "A hatalom gyengesége miatt törvényessé válik egy állapot, amely az 1990-es évek óta de facto fennáll Oroszországban" - jegyezte meg a moszkvai Jogrend Intézet ügyvéd-elnöke, Sztanyiszláv Markelov.
Rosszul fogadta a törvényt az orosz védelmi minisztérium is. Szóvivője a The New Times-nak nyilatkozva kifogásolta, hogy a törvényjavaslatot sem egyeztetés, sem szakvéleményezés céljából nem mutatták be a tárcának. "Ez az első lépés abban az irányban, hogy megismétlődjék Oroszországban a 20. század elejei Kínának a szomorú tapasztalata, amikor is ott magánhadseregek létesültek, ezeknek a tábornokai lettek a tartományok urai. A következmény ismert: ziláltság és zűrzavar, amelynek zavarosában szélhámosok halásztak."

Az orosz vezérkar egyik illetékese arra hívta fel a figyelmet, hogy a reguláris hadsereg mellett tevékenykedő, kitűnően felszerelt, jól ellátott, magas fizetésű korporatív erő bomlasztó hatással lesz az előbbire. "Szüksége lesz helikopterekre, repülőgépekre, létrejön egy párhuzamos, sőt alternatív légierő. Szüksége lesz vízijárművekre, megjelenik a flotta. A parancsnoki posztokat a rendes hadsereg legjobb tisztjeivel fogják betöltetni. El sem tudjuk képzelni, milyen erkölcsi hatással lesz katonáinkra ez a kivételezett kaszt. A hadsereg, a belügyminisztérium, az állambiztonsági szervek csak humánerőforrásai lesznek a korporációknak."

Az egyik orosz szakszolgálat magasrangú képviselője kifejtette: "A fegyveres és a félkatonai struktúrák irányításának egysége az államiság gerince. Ennek az elvnek a sérülése életveszély az állam számára. Valamilyen magánvállalkozás törvényesen fog jól képzett alakulatokat fenntartani az ország legfontosabb pontjain, egyebek között a fővárosban. Ennek a vállalkozásnak saját érdekei lesznek, amelyek nem feltétlenül esnek egybe az állami érdekekkel." A nyilatkozó annál a megállapításnál kötött ki, hogy a "korporatív hadseregek" potenciálisan a fordulat eszközei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását