2024. április 26. - Ervin

Olasz alkonzult kapott Pécs

Új vezetője van az Olasz Köztársaság pécsi tiszteletbeli alkonzulátusának: Háhn-Wittenberger Rita pénteken foglalta el hivatalát a baranyai megyeszékhely Konzulok Házában. Olaszország Magyarország egyik legfontosabb partnere.
2008. január 18. péntek 12:48 - Hírextra
A két államot évszázados kapcsolatai mellett napjaink szoros gazdasági együttműködése is összeköti, az export-import tekintetében a magyarok a harmadik legnagyobb forgalmat az olaszokkal bonyolítják le. Éppen ezért törekszünk rá, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken is legyen képviseletünk - mondta Paolo Guido Spinelli, Olaszország budapesti nagykövete a beiktatást követő tájékoztatón.

Az új alkonzult méltatva a misszióvezető kitért arra, hogy az olasz szakos tanári és európai uniós szakértői végzettségű diplomata eddig leköszönt elődje, Marco Altan asszisztenseként dolgozott. Az olasz nyelvet anyanyelvi szinten beszéli, ismeri az olasz kultúrát, a térségben élő olasz közösségeket, és jó a kapcsolata a helyi hivatalokkal.

Háhn-Wittenberger Rita szólt arról, hogy a Baranya, Somogy, Tolna megyék alkotta Dél-Dunántúlon legfontosabb feladatának elsősorban az üzleti érdekeltségeik okán itt élő 60-70 olasz állampolgár ügyeinek intézését és az ide érkező olasz turisták segítését tartja, de szeretne eredményeket elérni az olasz nyelv oktatása, az olasz-magyar gazdasági kapcsolatok erősítésében, kulturális programok szervezésében.

Alessandro Stricca, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megjegyezte: az olasz befektetők számára jó lehetőségnek tűnik, hogy bekapcsolódjanak a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program, az egészségügyi, a turisztikai, vagy ingatlanszektor fejlesztéseibe.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Olasz Köztársaság Magyarországon Pécsen kívül még Szegeden tart fenn tiszteletbeli alkonzulátust, Nyíregyházán pedig tiszteletbeli konzulátust.

Pécsett az olasz tiszteletbeli alkonzulátus mellett hat tiszteletbeli konzulátus működik. A Dunántúl legnagyobb városában jelenleg Ausztriának, Finnországnak, Franciaországnak, Hollandiának, Horvátországnak és Németországnak van ilyen képviselete. A török tiszteletbeli konzulátus szintén Baranyában, Szigetváron van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását