2024. április 30. - Katalin, Kitti

Méhnyakrák megelőzési hét Budapesten

Idén második alkalommal szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet a Magyar Rákellenes Liga azért, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy szűréssel megelőzhető a betegség - mondta a szervezet elnöke pénteken Budapesten.
2008. január 18. péntek 13:14 - Hírextra
A január 20-a és 26-a között zajló Méhnyakrák Megelőzési Hét célja, hogy felhívják a nők figyelmét a szűrés fontosságára, hiszen ezáltal megelőzhető a betegség - mondta Vasváry Artúrné. A Magyar Rákellenes Liga elnöke hangsúlyozta: ma nem lenne szabad egyetlen nőnek sem meghalni ebben a betegségben, ám ennek érdekében rendszeresen kell járni szűrésre.

Hozzátette: ezt a rendezvényt az Európai Parlament hirdette meg már második éve, így a figyelemfelhívó eseményekre minden EU-tagországban sor kerül.

Vasváry Artúrné közölte: a méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a világon. Magyarországon évente 1.200 új esetet fedeznek fel, és ebből mintegy félszáz halállal végződik.

A szervezet elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a nők 30 százaléka - annak ellenére, hogy Magyarországon jól megszervezett, névre szóló alap-szűrőprogram van - nem megy el a szűrésekre. Mint mondta: a mostani figyelemfelhívó akciójukkal ezen kívánnak változtatni.

Szánthó András onkológus nőgyógyász, a Klinikai Onkológiai Társaság elnöke elmondta: Európában évente csaknem 50 ezer beteget regisztrálnak, akiknek fele meghal. Magyarországon némi javulást lehet látni az elmúlt 15 év adatai alapján, ám ezzel még mindig rossz helyen állunk a fejlett európai, főként a skandináv országokhoz viszonyítva.

A professzor is azt hangsúlyozta: ma már nem lenne szabad ebben a betegségben meghalni, hiszen korai felismerése esetén gyógyítható.

A méhnyakrákot a humán papilloma vírus (HPV) okozza, ez a betegség nem öröklődik, nem is korfüggő. A HPV-nek több mint száz fajtája van, ám ezek közül csak 15 rákkeltő. A méhnyakrákot azonban ezek közül is kettő okozza, amelyek ellen ma már létezik védőoltás. Mint Szánthó András mondta, a védőoltást célszerű a serdülő lányoknak beadni, ám életkortól függetlenül ajánlható.

A professzor azt hangsúlyozta, hogy a betegség elleni védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását