2024. április 24. - György

A Munkástanácsok is népszavazni vágynak

A Munkástanácsok Országos Szövetsége köztéri aláírásgyűjtést indít az Albert házaspár által kezdeményezett és az Országos Választási Bizottság (OVB) által hitelesített népszavazási kezdeményezés támogatására, amely megtiltaná az egészségbiztosítás privati
2008. január 18. péntek 13:22 - Hírextra
Erről Palkovics Imre, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói oldalának soros elnöki tisztét betöltő szakszervezeti konföderáció elnöke számolt be pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Moszkva téri metró bejáratánál, ahol felállították aláírásgyűjtő standjukat.

Hozzáfűzte, hogy a fővárosi helyszín mellett 16 megyében folytatják az aláírásgyűjtést a törvényben megszabott határidőig, vagyis április 13-áig.

Palkovics Imre kitért arra, hogy az aláírásgyűjtés során tájékoztatják álláspontjukról a választópolgárokat, mivel nincsenek olyan lehetőségeik, mint a kormánynak, amely megfogalmazása szerint az adófizetők pénzéből költene több százmillió forintot arra, hogy elhitesse az emberekkel: "jó lenne nekik a társadalom kettészakadása és ha az általuk befizetett járulék magánprofittá válna". A munkástanácsok támogatják a Levegő Munkacsoport kezdeményezését, hogy az ellentétes vélemény képviselői is kapjanak állami forrásokat, hogy társadalmi szinten tudják megismertetni álláspontjukat.

A szakszervezeti vezető szerint a decemberben elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárak részleges privatizációjáról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök politikai vétója után nem új parlamenti vitával kell folytatni, hanem a kormánynak vissza kell vonnia az előterjesztést, és elölről kezdeni a társadalmi egyeztetést a munkavállalói, a munkaadói oldallal, illetve a civil társadalommal.

Ennek kapcsán Palkovics Imre hangsúlyozta: az államfő ellenvéleményének "gerince" éppen az említett egyeztetés hiánya.

A munkástanácsok elnöke támogatta Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő elképzelését, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal, vagyis a szakszervezetek képviselői is kapjanak helyet az egészségbiztosítási pénztárakat felügyelő bizottságokban, de hiányolta, hogy hivatalos fórumokon semmilyen egyeztetés nem folyik erről.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a munkástanácsok támogatják a Fidesz javaslatát, hogy az Albert házaspár népszavazását vonják össze a legnagyobb ellenzéki párt kezdeményezésével a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló referendummal, de rámutatott, hogy ehhez a parlamenti képviselők több mint 50 százalékának szavazata kellene, amire nagyon kicsi a lehetőség.

Palkovics Imre említést tett arról is, hogy az OÉT munkavállalói oldaláról a Liga Szakszervezetek is részt vesz a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását