2024. április 19. - Emma

Nem lesz Gripen-bizottság

Nincsen szó semmilyen új Gripen-bizottságról, Gripen-vizsgálatról - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a Magyar Televízió Nap-kelte című reggeli műsorában csütörtökön.
2008. január 17. csütörtök 09:44 - Hírextra
Vadai Ágnes közölte: a kormány nemzetbiztonsági kabinete mindössze azt kérte, hogy a tavaly novemberben elkészült bizottsági jelentés jogi megállapításaival kapcsolatosan egy munkacsoport a 2001 és 2003-ban érvényben lévő haditechnikai eszközökről szóló jogi szabályokat ismertesse egy dokumentum formájában. Ez csak egy kiegészítő, plusz információ lesz a már meglévő Gripen-jelentéshez.

Hozzátette: pusztán a haditechnikai eszközökkel kapcsolatos jogi szabályokat gyűjtik egy csokorba.

Vadai Ágnes a parlamenti vizsgálóbizottságokról szólva közölte, sem a kormánypárti, sem az ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottság nem állt fel, hiszen született egy olyan megállapodás, mely szerint "egybegyúrják" a két testület feladatait, hogy ne két bizottság álljon fel.

Mint mondta, úgy tudja: Göndör István (MSZP) több kísérletet is tett arra, hogy Simicskó Istvánnal (KDNP) tárgyaljon erről, de eddig nem jutottak eredményre.

"Nekünk semmi kifogásunk nincs az ellen, sőt kifejezetten örülnénk, ha ilyen típusú vizsgálat lenne" - fogalmazott az államtitkár.

Mint mondta, teljesen világos, hogy az ellenzék a 2003-as szerződésmódosítást szeretné vizsgálni, a kormánypártok szerint pedig az eredeti szerződést kell vizsgálni. Hozzátette:
akkor járunk el korrekten ebben az ügyben, ha a teljes döntéshozatali folyamatot vizsgáljuk. A kormányzati Gripen-bizottság is ezt tette.

A műsorvezető kiemelte, hogy a csütörtöki Népszabadság azt írja, hogy a korrupció gyanúját nyomozó svéd államügyész közölte: továbbra sem az Orbán-kormány alatti eredeti megoldást, hanem a Medgyessy-kabinet ideje alatt tető alá hozott szerződésmódosítást akarják vizsgálni, ám ennek oka pusztán az, hogy a svéd törvények szerint legfeljebb öt évre visszamenőleg vizsgálódhat.

Vadai Ágnes ezzel kapcsolatban közölte: a svéd államügyész hozzáteszi, hogy természetesen háttérinformációt gyűjtenek, hiszen a szerződésmódosítás alapja a 2001-es szerződéskötés volt. Véleménye szerint a teljes képhez nem csak azt kell vizsgálni, hogy 2003-ban miért kellett módosítani a szerződést.

Akkor értékelhető teljes egészében a módosítás, ha látják, hogy 2001-ben milyen szerződést kötött Magyarország.

A Népszabadságban olvasható cikk szerint a svéd államügyész azt nyilatkozta, hogy most még a svédországi és a csehországi szálakra összpontosít, Magyarország csak ezután következhet. A magyar kapcsolatfelvételről - amelynek híre a hazai sajtóban is megjelent - az államügyész elmondta: "nem közvetlenül áll kapcsolatban" a magyar hatóságokkal.

Vadai Ágnes november elején jelentette be, hogy elkészült a kormány Gripen-bizottságának jelentése, amely egyebek között megállapította: közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte.

A testület sem korrupciót, sem politikai felelősséget nem vizsgált - közölte akkor Vadai Ágnes.
Egy tavaly november végén megjelent amerikai lapértesülés szerint több millió dollárt fizetett a BAE Systems brit hadiipari csoport hat évvel ezelőtt magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

A haditechnikai eszközökkel kapcsolatos jogi szabályok kigyűjtését még decemberben kérte a Nemzetbiztonsági Kabinet. A munkacsoportot Vadai Ágnes vezeti, tagjai között ott vannak a Nemzetbiztonsági Iroda, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Szilvásy György akkor azt is közölte, hogy a bizottság január végére nyújtja be jelentését a Nemzetbiztonsági Kabinetnek, utána születik döntés a további lépésekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását