2024. március 29. - Auguszta

Kínai barkácsgépek Nizzából

A barkácsgépeket használók jól tudják, mennyire fontos, hogy márkás legyen az eszköz, amit a kezükbe vesznek. Meglepetés akkor éri őket, ha kiderül: az ismert nyugati márkanevet egy kínai-hongkongi vegyesvállalatnál készült termék viseli, méghozzá teljes
2008. január 17. csütörtök 10:05 - Hírextra
A dél-franciaországi Nizzában egy új, barkácsgépekkel foglalkozó nemzetközi cég, az International Power Tools (IPT) európai bázisa kezdte meg működését - tudatta a barkácsoló-szakágazat Németországban kiadott periodikája, a DIY Europe 2008. évi 1-2. számában. A mindennapos hírt azt teszi érdekessé, hogy a vállalat magját Kínában (Ningbo városában) és Hongkongban alapították.

Az IPT "full service"-t, azaz az igényfelmérésen, tervezésen, gyártáson át az eladásig teljes szolgáltatást vállal. Nemcsak a saját tervezésűeket gyártják Krüger márkanévvel, hanem megvásárolták jónéhány vezető nyugati márka termékeinek gyártási jogát is.

Az európai piacot nyitó egyik újdonságuk az amerikai Jeep-cég buborék-szintezős kézifúrója. A barkácsolók sokszor kínlódnak, amíg nehezen hozzáférhető helyen is sikerül a falsíkra pontosan merőlegesen, vagy igény szerint, éppen attól eltérő irányban lyukat fúrniuk. A liszenszben gyártott pisztoly tetejére buborékos szintezőt szereltek, s ha a buborék pontosan középen áll, a fúrás föl-le, vagy jobbra-balra sem tér el a kívánatos iránytól. A szintező a merőlegestől eltérő, más irányba történő fúráshoz is átszabályozható. De gyártanak Stanley és más, kiváló nyugati cégek liszenszei alapján is barkácsgépeket.

A több célra is használható elektromos kéziszerszámokat a szakmai legenda szerint egy német szerelő-őrmester találta fel a második világháborúban. Azokból fejlesztették ki aztán a barkácsgépeket. Gyártásuk és kereskedelmük az ötvenes évektől már világgazdasági méreteket öltött, amiben természetesen a fejlett nyugati országok jártak élen. A múlt évszázad utolsó évtizedeiben azonban felzárkóztak hozzájuk a távol-keleti országok cégei (például a japán Makita is). Most pedig a jelek szerint igyekeznek ebben is az élre kerülni. Magyarországon egy ideig az Egyesült Villamosgépgyárban, az EVIG-nél készítettek ilyen szerszámokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását