2024. április 26. - Ervin

Csak Ázsia növekszik

2008-ban a világgazdaság növekedési tartalékai elsősorban Kínában találhatóak, az iparilag fejlett országok lassulással számolhatnak. A magas olaj- és élelmiszerárak hatására az inflációs folyamatokban is felfelé mutató kockázatok vannak jelen.
2008. január 11. péntek 11:30 - Hírextra
A gazdasági növekedés motorja Ázsia. A kínai gazdaság növekedési üteme szinte megállíthatatlan az eddigi jegybanki intézkedések ellenére is. 2008-ban ugyan kismértékben mérsékeltebb, de még mindig kétszámjegyű növekedés várható. Kína már a világ GDP-jének több mint 15%-át adja, évről évre megközelítve az USA 19,7%-os részarányát. A kamatemelések folytatódhatnak, így az alapkamat 2008 második negyedévében már 8% fölé emelkedhet. Mindez azonban korántsem fékezi jelentősen a gazdaságot, így éves szinten 10 százalékot meghaladó GDP-bővüléssel számolhatunk.

Az Egyesült Államokban lassulás várható a jelzálog- és lakáspiaci válság elhúzódó hatásai miatt. A lakossági fogyasztás mérséklődése már a Fed által előre jelzett, éves átlagos 1,8%-os GDP-növekedés elérését is veszélyeztetheti. Az amerikai jegybank kamatcsökkentései, melyek a hitelezési válság enyhítésére és a részvénypiacok "megóvása" érdekében történhetnek, az olajárak magas szintjével párhuzamosan fokozott kockázatot jelentenek az infláció elszabadulására nézve, ami a kamatcsökkentés azonnali folytatódását sem indokolná, ezt csak a második negyedévre jósoljuk.

Olaj: nem megy 90 USD alá. Csak 2008 második negyedévében eshet a kurzus tartósabban először 97$, majd pedig 96,5$ alá. A jelenleg feltételezhető korrekciós szakasz egészen 2008 novemberéig tarthat, amikor a hurrikánszezon, az időjárás hidegebbre fordulása, és az átlagosnál több üzemanyag-felhasználás miatt emelkedés indulhat. Ekkorra 93$-87$-os árszintekhez érünk a jelenlegi gazdasági és olajpiaci trendeket figyelembe véve.

Arany: nyerő lehet 2008-ban. 2008 januárjában 863-865$ körüli átlagos árfolyamszintekre számíthatunk, s az emelkedő trend 2008-ban végig kitarthat. Az is valószínűsíthető, hogy a fontosabb valutákat tartalmazó kosárral szembeni árfolyamot jelképező dollár-index értéke az arany árfolyammozgásának a tükörképe lehet, azaz annak erősödése időszakában csökkenés (73-as értékig), míg csökkenése estén erősödés (74,5 értékig) várható.

Erős euró, növekvő inflációs kockázatok. Az eurozóna növekedését a várhatóan tovább erősödő euró foghatja vissza, mivel ebben a helyzetben romlik az exportálók jövedelmezősége. A kedvező inflációs folyamatok megtörni látszanak, a már hónapok óta az árstabilitás 2%-os szintje fölé emelkedő infláció (decemberi előzetes: 3,1%) és a hitelkínálat magas szintje megnehezíti az Európai Központi Bank várható kamatdöntéseit. Ezek az adatok a további kamatemelés mellett szólnának, azonban a magasabb kamatszinttel már a növekedési kilátásokat is figyelembe kell venni, így egy bizonyos ideig vélhetően kivárás lesz jellemző az újabb kamatváltoztatás előtt.

Stagflációs veszélyek a magyar gazdaságban. A konvergencia programban meghatározott növekedési pálya elnyújtottan valósul meg. A világgazdasági növekedés ütemének lassulásával kapcsolatos kockázatok és várakozások szintén a potenciális növekedés szintjének fenntarthatóságát kérdőjelezik meg. A növekedési prognózist ennek alapján 0,2 százalékponttal csökkentettük 2007-re, az idei évre átlagosan 2,3%-os GDP-növekedéssel számolunk.

Az infláció várt alakulásának megítélésekor, véleményünk szerint fontos figyelembe venni azokat a kockázatokat, amelyek a nyersanyagárak emelkedéséből, az élelmiszerárak folytatódó növekedéséből, illetve a bérkiáramlásból adódnak, így ezek hatására 2008-ban 5,2%-os éves inflációt várunk.

Költségvetés: megmaradnak a feszültségek, a 2008-as költségvetés továbbra sem ad hosszú távú megoldást azokra a problémákra, amelyek a 2006-ban és 2007-ben bevezetett intézkedéseket szükségessé tették. A költségvetési korrekció eddig elsősorban a tervezettnél is kedvezőbben alakuló bevételek (elsősorban magasabb adó- és járulékbevételek) hatására és csak kismértékben a kiadások lefaragásán alapult. Ez a folyamat azon felül, hogy visszafogja a foglalkoztatottak növekedését, a gazdasági növekedést is csökkenti.

Jegybanki alapkamat: alig csökken. Az MNB negyedévenként 25 bázispontos csökkentéseket hajthat végre, míg mi az év első felében egyetlen kamatcsökkentést tartunk elképzelhetőnek a jelenlegi információk birtokában. A következő 2-3 hónapban az amerikai hitelpiaci válság, a magas olajárak, az inflációs és növekedési kockázatok, a tovább csökkenő dollár- árfolyam miatt hektikus piaci mozgásokra számítunk. Nemcsak a hitelfelvétel, de a kölcsön-nyújtás feltételei is nehezednek, ami a tőzsdeindexek emelkedésében a közelmúltig jelentős szerepet játszó vállalatfelvásárlások számát is csökkentheti.

Hiányzó növekedési sztori. A Budapesti Értéktőzsdén továbbra is "nyomott árakat" eredményeznek a fentebb említett külső tőkepiaci hatások és hazai makrogazdasági körülmények. Ennek bélyegét hordozza magán az OTP és a Richter is, rajtuk kívül nincs növekedési sztori a BÉT-en. A kis kapitalizációjú papírok közül továbbra is a Rába részvényeit favorizáljuk.
Forrás: OTS-Hírvonal
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását