2024. május 5. - Györgyi

150 év után bezárták

Százötven éves fennállása után bezárt Mexikó legrégibb kocsmája (cantinája), amelyet több tucat elnök frekventált, még a kubai vezér, Fidel Castro is, amikor száműzetésben élt az országban. A Nemzeti Palota és a mexikóvárosi székesegyház közötti mellé
2008. január 17. csütörtök 14:32 - Hírextra
A kocsmárosnak, Ruben Aguirrének új helyet kell keresnie a klasszikus lebuj újbóli megnyitásához, mert elvesztette azt a hosszú - 17 évig tartó - jogi csatát, amelyet az épület tulajdonosával, a mexikói Nemzeti Autonóm Egyetemmel folytatott.

Az El Nivel 1855-ben nyílt meg, miután megkapta az első kocsmaműködtetési engedélyt néhány évvel az amerikai-mexikói háború után. Azért kapta az El Nivel (A szint) nevet, mert a hatóságok hajdanán ebben az épületben mérték a várost elöntő árvizek magasságát.

Aguirre elmondta a Reutersnek, hogy az engedély eredeti példányát egy széfben őrzi a központi bankban, mivel értékes történelmi dokumentum. Az engedély bekeretezett másolata a kocsma falán függött.

Az El Nivel írók, művészek, társadalmi aktivisták, újságírók és bohémek törzshelye is volt, de turisták is előszeretettel látogatták. A hely egyik specialitása egy vodkából, ánizs- és narancslikőrbőlj álló keverék volt.

Aquirre szerint legalább harminc mexikói elnök látogatott el a cantinába hivatali idejében, már csak azért is, mert az elnökök a közeli Nemzeti Palotában dolgoztak.

A kocsmáros szerint az 1950-es években Fidel Castro Che Guevarával együtt kereste fel az El Nivelt.
Aguirre elmondta azt is: végül is azért vesztette el a pert, mert bár az édesapja negyven éve vásárolta a kocsmát, majd halála után ugyan ráhagyta a fiára, minden dokumentumon az édesapja neve szerepel, és nem az övé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását