2024. április 29. - Péter

ÁSZ: az SZDSZ beszámolója nem megbízható

A Magyar Közlönyben és az SZDSZ internetes honlapján nyilvánosságra hozott beszámolók lényeges hibák miatt nem adtak megbízható és valós képet a párt 2005-2006. évi gazdálkodásáról - írta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a liberális párt 2005-2006-os gazdaság
2008. január 17. csütörtök 14:35 - Hírextra
Az ÁSZ vizsgálata szerint a beszámolókban értékelés hiányában nem tüntették fel a kedvezményes önkormányzati ingatlanhasználatból adódó nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékét, és nem szerepeltették a könyvvezetéssel egyezően a kapott és visszafizetett tagi kölcsönök összegét.

A számvevőszék dokumentuma szerint az SZDSZ az éves beszámolók összeállítása során megsértette a számviteli törvényben szabályozott, úgynevezett teljesség, valódiság és lényegesség számviteli alapelveket. Az éves beszámolók bevételei és kiadásai a főösszegre vetítve 2005-ben 7,3, illetve 7,8 százaléknyi, 2006-ban pedig 4,1, illetve 4,4 százaléknyi hibát tartalmaztak.

Az SZDSZ, a helyszíni ellenőrzés megállapításai alapján a hibákat kijavította, a 2005. és 2006. évi beszámolókat ismételten elkészítette és a Magyar Közlöny 148. számában, valamint az internetes honlapján közzétette - állapította meg az ÁSZ.

A jelentés kitér arra, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége a számviteli törvény előírásai alapján kiadott számviteli szabályzatait az ÁSZ felhívására módosította 2006. január 1-jei hatállyal, "de a módosítás hiányosan, ellentmondásosan történt. A számviteli politika csak részben tartalmazta az egyes beszámoló sorokhoz tartozó főkönyvi számlák megjelölését. Az amortizáció elszámolását a törvény előírásaitól eltérően szabályozta".

A számvevőszék megállapította, hogy a pénzkezelési szabályzat nem rendelkezett a területi irodák bankszámlái, valamint az elkülönített bankszámlák forgalmának szabályozásáról, emellett az eszközök és források értékelési szabályzata továbbra sem határozta meg a részletes értékelési eljárásokat, módszereket, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékelési szabályait.

" számlarend nem felelt meg a törvény követelményeinek, mivel nem jelölt ki számlát a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások nyilvántartására, nem határozta meg a kerületi és területi irodákkal szembeni követelés számláinak tartalmát, nem érvényesítette maradéktalanul a költségnemenkénti könyvelés követelményét" - fogalmazott az ÁSZ.

A dokumentum szerint a szabályozási hiányosságok a könyvvezetésben lényeges beszámolási hibákhoz vezettek, és a zárlati munkálatokat sem végezték szabályszerűen a főkönyvi és analitikai egyeztetések, leltárkiértékelési hiányosságok, valamint a záró mérleg számla használatának mellőzése miatt.

A pénzkezelési szabályzat előírása ellenére - írta az ÁSZ - négy helyi SZDSZ-szervezet nem vezetett időszaki pénztárjelentést, az elszámolási előlegek analitikus nyilvántartását hiányosan vezették, a repülőjegyeket nem vették szigorú számadású nyilvántartásba.

A jelentés kitér arra is, hogy a bizonylati elv és fegyelem számviteli törvénnyel összhangban meghatározott előírásai az ÁSZ előző felhívása ellenére hiányosan érvényesültek. A könyvelésben a bizonylatok nem igazoltak 182 ezer forint pénzforgalmat, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásokat pedig elmulasztották bizonylatolni.

A bizonylatolás alaki és tartalmi követelményei közül az utalványozás 2005-ben a bizonylatok 16,6 százalékában, 2006-ban 10,7 százalékában nem volt szabályszerű, 12 százalékról hiányzott az ellenőr, a pénztáros, a befizető aláírása, teljes körűen elmaradt a könyvelés időpontjának feltüntetése. A kiküldetési rendelvények 81 százaléka, az útnyilvántartások 30 százaléka nem felelt meg az szja törvényben előírt adattartalomnak - áll a dokumentumban.

A párt gazdálkodó bevételszerző tevékenysége során könyvviteli nyilvántartásai szerint betartotta a párttörvényben előírt gazdálkodási tilalmakat és forrásszerzési korlátozásokat. A gazdálkodó tevékenység jogszerűségét a vizsgált dokumentumok igazolták. A személyi jellegű kifizetések körében a jövedelmeket szabályszerű munkaszerződések alapján központilag számfejtették.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint az előző számvevőszéki ellenőrzés felhívása alapján a liberális pártnál a magántulajdonú gépkocsik hivatali célú használatának szabályozását 2006. január 1-jétől az szja törvénnyel összhangba hozták, de a költségelszámolást a korábban kifogásolt elrendelési és adathibákkal bizonylatolták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását