2024. április 20. - Tivadar

Talpuk hőmérőzése segíti a cukorbetegeket

Lábuk amputációjától óvhatja meg a cukorbetegeket, ha talpukon néhány pont hőmérsékletét rendszeresen mérik egy különleges hőmérővel - állítja egy tanulmány.
2008. január 16. szerda 17:22 - Hírextra

Évente 600 ezer lábfekélyt diagnosztizálnak cukorbetegeknél az Egyesült Államokban. A páciensek sokszor túl későn veszik észre az elváltozást, kisebesedést. Az úgynevezett diabéteszes láb jellemzője ugyanis az érzéketlenné válás, a fájdalom hiánya is.

Ezek a fekélyek ráadásul igen nehezen gyógyulnak és hajlamosak a fertőződésre, mely végül a lábujjak, lábfej, vagy az alsó lábszár egy részének elvesztéséhez vezethet. Évente 80 ezer ilyen amputációt végeznek cukorbetegeken az Egyesült Államokban.

David Armstrong, a chicagói Rosalind Franklin University of Medicine and Science kutatója 225 cukorbetegnél vizsgálta az új, egyszerű módszer hatékonyságát. Eredménye szerint a hőmérő használatával mintegy harmadára csökkent a fekély kialakulása a nagy kockázatú betegek csoportjában.

Az eljárás azért hatékony, mert a hőmérővel tulajdonképpen a gyulladás követhető nyomon, mely együtt jár a szövetek károsodásával.

Mielőtt a seb megjelenik, a helye felmelegszik, például a jobb láb és a bal láb nagyujja között egyik napról a másikra több Celsius fok hőmérséklet különbség lehet.

A pácienseknek naponta hat-hat ponton kell megmérniük lábfejük hőmérsékletét. Ha a hőmérő melegebb pontot jelez, lábukat fel kell polcolniuk addig, amíg hőmérséklete nem áll vissza a normális értékre. Így ugyanis mentesül a bőr a gyulladás által kiváltott belső feszüléstől, nem reped be, ezáltal sikerül a bőrsérülést megelőzni.

A kifejlesztett hőmérő nem szokványos: infravörös fénnyel működik és a bőrhöz érintve digitálisan méri annak hőmérsékletét. Gyártója, a Xilas Medical, állami támogatással megkezdte az automatikus változat kifejlesztését is, amely számítógépen keresztül az orvost is értesíti, ha eltérést tapasztal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását