2024. április 20. - Tivadar

A gyorséttermi menü öli a májat

Egy hónapi gyorséttermi menü - úgy, ahogyan Morgan Spurlock filmrendező a Super Size Me című dokumentumfilmben bemutatja - károsíthatja a májat egy tanulmány szerint. Bármilyen meglepő is azonban, a hamburger-sültkrumpli-szóda étrend növeli a jó koleszter
2008. február 17. vasárnap 12:24 - Hírextra
A kutatók tizenkét, harminc év körüli, egészséges és sovány férfit és hat nők kértek fel, hogy négy hétig naponta kétszer étkezzenek gyorsétteremben (McDonalds, Burger King, stb.). Az önkéntes kísérleti alanyokat a kutatás idejére eltanácsolták a testmozgástól is.

A kísérlet célja az volt, hogy 10-15 százalékkal növeljék a testsúlyt, hogy megfigyelhessék a bevitt kalória hirtelen növekedésének hatásait.

A kísérlet előtt, alatt és után elvégzett vérvizsgálattal az egyes májbetegségek (hepatitisz és májnagyobbodás) diagnosztizálására használt alanin-aminotranszferáz (ALT) nevű enzim szintjét mérték. A korábbi kutatások során a magas ALT-szintet a 2-es típusú cukorbetegség megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe.

- Az eredmények megrémítettek - jelentette ki Nystrom. Az ALT-szint az első hét után hirtelen emelkedni kezdett, és egy hónap alatt megnégyszereződött. Egy résztvevőt ki kellett vonni a kutatásból, mivel az ALT-szintje a normálisnak a tízszerese volt - tette hozzá.

A tizennyolc résztvevőből tizenegynél, még azoknál is, akik sohasem fogyasztottak alkoholt, az ALT olyan szintet ért el, amely már a máj károsodásáról tanúskodik.

A Gut című brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint megállapítható, hogy csupán táplálkozással megváltoztatható az ALT szintje. A kutatók szerint a szénhidráttartalmú italok ezért jobban felelősök, mint a hamburgerekben lévő zsiradékok.

Ami meglepte az orvosokat, az az, hogy a gyorséttermi táplálkozásnak kedvező hatásai is voltak.
- Azt találtuk, hogy a jó koleszterin szintje négy hét alatt növekedett - mondta Nystrom, aki szerint a tanulmány kimutatta, hogy a telített zsírsavak mennyiségének növekedése és a jó koleszterin szintjének emelkedése között összefüggés van.

A kutatást egyenesen a Super Size Me, avagy a hogyan hízott el Amerika témájú dokumentumfilm ihlette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. május 28. 08:20
Főleg ha töményeket "áperitifelnek" hozzá?!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását